Sistema Badalona 2012


Campanya ESCUAIN 2012 Sierra de las Tucas, comarca del Sobrarbe, Aragó. Sistema Badalona. Connexió C-20 / C-13. Es superen els 30 qm topografiats.

Escuain camí dels 40 qm.

La descoberta de noves galeries al C-20 (A Bufona), que superen els 1.200 m, i l’exploració del sifó Eliseo del C-20 connectant amb el C-13 (O Grallar), han fet possible que el Sistema Badalona arribés als 30.099 m topografiats.

Després de 10 dies de permanència, en Xavi Soler, Pep Mula, Angel Villaret i Brauli Torres, membres de l’equip de punta, decidim sortir i veure la llum. Encara resten pendents d’exploració en aquest sector, dos grans canons ascendents amb riu actiu a una altitud de 2.000 m. i, un nou sifó. El potencial del sistema per explorar encara és enorme.

Al sector del segon campament del C-20, també, resta pendent l’exploració riu avall. Tot fa pensar que connectarà amb el del primer campament. Si aquesta connexió fos possible s’afegirien més de 2 qm al sistema.

Superar el desnivell màxim del sistema pot ser possible si remuntem els dos rius ascendents nous o connectem amb el C-53. Des de que van començar les escalades hem superat més de 600 m de desnivell positiu real i ara ens trobem molt més a prop.

L’equip d’espeleobusseig, dirigits per l’espeleobussejador Eliseo Belzunce, aconsegueix la connexió del C-20 amb el C-13. El sifó té un recorregut de 25 m. A l’altre banda del sifó, (C-13), trobaren un davallador antic. Van fer la topografia, fotos i vídeo. FELICITATS ELISEO!!

Els grups d’intendència i suport logístic, fora i dintre de la cavitat, han funcionat a la perfecció.

El nostre company i amic Angel Villaret va patit un accident alhora de sortir, per sort s’ha quedat en res. Molt d’agrair la ràpida intervenció del Grup de Rescat de la Guardia Civil de Boltaña (GREIM).

Destacar el gran nombre de col•laboradors, en especial al Luc Le Blanc, que ha vingut expressament del Canadà i que ha fet fotos tridimensionals del sistema. Al grup G-40 de Priego de Córdoba i al GEM Grup Excursionista Malgratenc que ens han ajudat amb tot, aportant material i persones.

Els resultats d’aquesta campanya són un premi a la constància, el treball en equip, la il•lusió i els somnis de moltes generacions d’espeleòlegs.

Participants

IPE-CSIC, Miguel Bartolomé. BOLTAÑA, Noel Celimendiz, Francisco Javier Serrano, Sergio Escartin, Daniel Asenjo. David Arredondo. G 4O PRIEGO, José Angel Povedano, José Manuel Rodríguez. GEA CAMPILLOS, Balti Felguera. SOCIÉTÉ QUÉBÉCOISE DE SPÉLÉOLOGIE, Annick Normandin, Luc Le Blanc. GE MALGRAT, Jordi Masats, Jaume Robert. GE OTXOLA, Eliseo Belzunce. GE BADALONA, Josep Moldes, Xavi Soler, Brauli Torres, Àngel Villaret, Josep Mula, Jordi Llorca, Elena Navarro, José Amaya, Jaume Mas, Malen Berguedà, Xavi Fuertes, Emilia Doña, Francesc Alfambra, Pep Soler, Vanessa Sánchez, Antonio García, Carlos González.

Agraïm la col•laboració i suport de les Federacions, Catalana, Aragonesa i Española d’Espeleologia. També del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.
La campanya ESCUAIN 2012 s’ha realitzat segons les normes d’expedicions establertes per aquestes federacions i amb l’autorització del Parque Nacional.

Moltes gràcies a tots.

Brauli Torres, president del Grup d’Espeleologia de Badalona