GRALLERA DE GUARA (1966). Osca

Afegim algunes imatges inèdites, altres no, de la campanya realitzada a la Sierra de Guara l’any 1966. Aquesta fou desenvolupada amb espeleòlegs del Peña Guara d’Osca, SIE del CEA de Barcelona i el Grup d’Espeleologia de Badalona. S’involucraren moltes entitats i persones voluntàries.

La crònica d’aquestes exploracions la podeu llegir a, Cavernas nº 7 (1966), publicat el PDF per nostres companys i amics a Espeleodijous

El doctor Cardús d’Osca, avisa al GEB de la desaparició d’un pastor, Gregorio Santaolaria, del que es va trobar la seva cartera al costat de la boca d’un avenc de la Sierra de Guara. Desprès de varis intents, es va assolir el fons del pou, amb una caiguda lliure de 277 m, trobant-se les restes de l’infortunat. Aleshores, el pou Lepineux de la PSM, fora el més fondo explorat a la península, però, la Grallera de Guara, va ser el de més profunditat explorat per primera vegada per espeleòlegs catalano-aragonesos.

A la primera fotografia veiem al senyor Julve, pilot de l’avioneta, a punt de enlairar-se des de l’aeròdrom de Montflorite, amb destí a la Grallera, transportant els queviures per la campanya. Prèviament li fou marcada una zona de llançament, on amb les tècniques de vol rasant i bombardeig a baixa alçada, en diferents passades, va anar deixant els diversos paquets, que encara que ben envasats, alguns van patir les conseqüències de la col·lisió. No es van produir més danys, ni a persones, ni tampoc a coses. El material d’exploració va sortir en camió des de Badalona.

A continuació, afegim un parell de fotografies fetes des de l’avioneta.

També altres fotos del lloc i d’alguns dels participants.

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)