FONT DE RIVERT (El sifó, 1978-1979). Pallars Jussà

 

(1978) Dani Gutiérrez, Diego Ferrer. (Fot. F. Miret)

Espeleobusseig a la cova de la font de Rivert al Pallars Jussà, surgència de la cova Cuberes. Anys 1978 i 1979.

Els principals reptes i incògnites en les exploracions espeleològiques a Catalunya són la superació de galeries inundades inexplorades.
A, La Falconera (Garraf), Forat de l’Or (Montsec), Fou de Bor (Cerdanya), etc., s’han realitzat hipòtesis sobre l’abast de la teòrica zona de captació de les aigües que emergeixen en aquestes surgències, però no, encara, s’ha pogut certificar la relació directa entre alguna altra cavitat i les seves fonts.

Sistema hidrològic Cova Cuberes – Font de Rivert. Serra de Lleràs. IEES Sabadell, SIE-CEA. O. Escolà. ACTAS ESPELEOLOGICAS, 1 ( VIIIè Simpòsium d’Espeleologia, 1980)

Però, a la cova Cuberes (serra de Lleràs), la més gran de Catalunya, l’any 1980 es constatà per coloració amb fluoresceïna el transit d’aigües subterrànies d’aquesta cova fins a la font de Rivert

(1978) F. Miret, Diego Ferrer, D. Gutiérrez. (?)
(1978) D. Gutiérrez (Fot. F. Miret)

En els anys anteriors, 1978 i 1979, en Diego Ferrer (1954-1991) del GEB explorà la galeria inundada de la Font de Rivert, a la darrera immersió també participaren a l’equip de recolzament membres del GGG de la SEOG de Barcelona.

(1979) Diego Barquero, Diego Ferrer (Fot. Jaume Mas)

En Diego aconseguí progressar uns 80 m de recorregut amb una fondària màxima de 8 m. (1991, Cavernes, 23).
Arriba fins a una estretor que no va poder superar.

(1979) Cervera, Diego Ferrer, F. Miret, Ferran Cardona, Diego Barquero (Fot. Jaume Mas)

A la tornada de la font de Rivert anaren al graller del Boixeguer, ja que en recent havia estat publicada una topografia al CEDC (vol. 3, 1979) on figura un sifó terminal. Aquí veiem, al centre a en Diego, amb un petate militar on transportava l’ampolla per a la immersió. Però, a l’arribar al sifó ens vam trobar amb la sorpresa de que sifó havia desaparegut! El sifó ja no va tornar a aparèixer en cap de les noves topografies posteriors.

(1979). (?), Diego Ferrer, F. Miret (Fot. D. Barquero)