ESCUAIN 2020. (Crònica breu, primeres exploracions)

Tercer campament de La Bufona, C20

Breu resum de la crònica de les exploracions en els primers dies de la campanya espeleològica Escuain 2020.

Escuain, 09-08-2020.

Ahir poc després d’arribar al campament exterior en Jordi de Manlleu, començant a ploure, va marxar sense capellina. I tot això després d’estrenar-se amb sis dies de permanència subterrània,  i fer una integral: vam entrar diumenge 2 pel C13 i vam sortir ahir pel C9.  Un cop en Sergio i en Jordi Ferreres van fer l’escalada al pou del Ratpenat del campament del  Trifurcat (a – 400 de fondària) ens vam anar tots quatre a fer 8 hores i mitja d’espeleoturisme baixant per la Aquàtic Parc i el tub de pressió amb una “pujadeta” de 60° de pendent com una pista de patinatge amb dos petates cada un  fins el 3r camp de la Bufona (C20), on  ves per on! Ens vam trobar amb en Brauli, en Lluc i l’Angel! Quina alegria trobar vida intel·ligent! Un recorregut molt recomanable al punt més inaccessible del sistema! Després de sopar i esmorzar tots set arreplegats en aquella cruïlla de camins entre el C20-C9-C13, i fer-nos la foto de rigor, Jordi Masoller i jo vam marxar cap a el campament Luís Marquina del C9, mentre que els altres 5 companys seguien fent les seves labors d’escalada, que és al que es baixa allà! Doncs bé si el tub va ser maco, els meandres d’esfondrats, les gatoneres i els caos de blocs per arribar al camp Marquina no li tenen res que envejar.

Una mica mes curtet (5hores i mitja només) per que fa “baixadeta” per fi vam arribar al campament.  VIST EL QUE ENS ESPERAVA: Remuntar els 400 fins la sortida del C9, ens vam llevar a les 6h.  A 3/4 de vuit vam començar la pujada dient-nos que serien 6 o 8 hores, de 2 a 4 serem a fora. Però no! Vam sortir a les 5 de la tarde! I per que en Jordi, a mig camí em va agafar el meu petate, sinó, encara estaria pujant pous! Uff! I que a la sortida en Carles Costa em portes el petate fins al campament va ser el no va més de la felicitat! Això si Ben, regada amb birra rosa  I Ben Freda! Gracies Carles. I sobre tot moltíssimes gracies Jordi!

Al trifurcat, Jordi, Sergio, i el 3r dia també Jordi Masoller, shan fet uns 60 metres o més d’escalada vertical i dos o tres flanqueixos al pou del Ratpenat. El primer flanqueig fins la galeria per a on cau l’aigua, però impenetrable pel tap de pedres i un bloc gran. El segon flanqueig fins a un altre afluent amb una miqueta d’aigua s’estreny fins a 20 cm i no es pot passar! Caldria petar aquest pas estret i dos igualment de 20 cm poc més enllà! Una putada. S’han gastat els 200 m de corda I un pingo més que hi havia al Trifurcat.  Quan a l’equip d’en  Brauli tenien esperances a fer quelcom interessant ahir, per que el cinc primers dies tampoc no havien fet res de profit. Esperem que s’hagin fet realitat les esperances posades en l’últim día! A veure que diuen Quan surtin avui!

Fotografies, Àngel Villaret i Francesc Alfambra

Text, Francesc Alfambra