EREMITORIS (els Prats de Rei. Anoia)

Descrivim unes mostres d’excavacions, artificials, del terme de, els Prats de Rei, realitzades en promontoris de gres, conegudes, arqueològicament com eremitoris, encara que a la toponímia local són conegudes com, roca/roc foradat’ (cas de ca l’Espanyol), ‘fornot’, o ‘roca del forn’.

Encara que l’arqueologia no ha pogut determinar l’origen d’aquestes excavacions, les relaciona amb altres similars, localitzades en antics territoris de l’imperi Romà des de la Rioja i Cantabria passant per França i acabant al nord d’Àfrica.  

Roc Foradat de ca l’Espanyol

Situació

Sortirem des del poble de els Prats de Rei per la carretera BV-1031, quan passem el punt km 4, agafarem una pista de terra que trobem a la dreta que porta a la masia de Cal Barrusca, aquí deixarem el cotxe per descendir pel marge d’uns camps de cereals fins una gran roca, molt visible, on trobarem el Roc Foradat de ca l’Espanyol.

Descripció

Es troba molt a prop de la masia de ca l’Espanyol, al mig de d’una gran extensió de camps de cereals, es distingeix un gran aflorament de roca de forma allargada, en el qual es va practicar una cavitat hemisfèrica, orientada al mig dia, l’entrada està a 1,30 d’alçada del terra, i té una amplada de 2,20m i una profunditat de 2,80m l’alçada màxima és d’1,40m.

Coordenades UTM (ETRS89):380902, 4615948, 717 m.

Eremitori de Solanelles.

Situació

Sortirem des del poble de, els Prats de Rei, per la carretera BV-1001 direcció a Calaf, quan arribem al punt km 41, deixarem el cotxe en un petit eixamplament per continuar a peu pel marge d’uns camps de conreu de cereals, on de seguida trobarem la roca on es localitza l’ermitori.

Descripció

L’aflorament rocós on trobem l’eremitori mesura 3,50m d’alçada. i just al centre s’hi va practicar una cavitat hemisfèrica, orientada al migdia, la cavitat és poc profunda 0,70m, amb una alçada d’1,30m i una amplada d’1,80m. Entre les roques, on es va excavar l’eremitori, en una de les parets d’aquest espai s`hi van cisellar dues cares antropomorfes, d’aspecte primitiu, però de datació indeterminada.

Coordenades UTM (ETRS89): 378067, 4618857, 627 m.

Eremitori de Seguers

Situació

Sortirem des de, els Prats de Rei, per la carretera BV-1001 direcció Calaf, ens desviarem per arribar al poble de Sant Pere de Sallavinera, abans d’arribar-hi trobarem un trencall que ens portarà al nucli de cases de Seguers, aquí deixarem el cotxe per continuar a peu per un camí rural que en 1km, en mig dels pins trobarem el fornot de Seguers.

Descripció

A l’esquerra del camí en una petita explanada, veurem la gran roca en la qual es va practicar una cavitat hemisfèrica, es troba orientada cap a migdia, la boca es troba a 1,20 del terra, mesura 1,73m de fondo per 1,70m d’amplada i 1,40m d’alçada. L’eremitori dels Seguers es coneix, també, popularment com fornot de Cal Sanç.

Coordenades UTM (ETRS89) :382603, 4620367, 637m.

Aquest tipus d’estructura, excavada a la roca, possiblement, destinada a donar aixopluc a la vida solitària d’un eremita que practicava un cristianisme solitari que emprenia l’evangelització rural al marge de qualsevol estructura política o econòmica, històricament va tenir tendència a ser reprimit per les jerarquies eclesiàstiques.

Dades

J. Cuenca. FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)