Engolidors dels Rasos. Castellar del Riu / Fígols  (Berguedà)

Engolidors dels Rasos

Castellar del Riu / Fígols  (Berguedà)

Coordenades: 

Engolidor-1:    X = 398313   Y = 4666404   Z = 1911

Engolidor-2:    X = 398416   Y = 4666384   Z = 1925

Engolidor-3:    X = 398457   Y = 4666366   Z = 1930

Fondària:

Engolidor-1:    -4,5 m

Engolidor-2:    -5,5 m

Engolidor-3:    -2,5 m

Els engolidors dels Rasos

El torrent de les Canals de Catllarí o rasa de Fontfreda – depenent del mapa consultat – és un afluent del riu del Tec que te la seva capçalera al nord de les pistes d’esquí de Rasos de Peguera. En aquesta capçalera, el torrent és encara jove i no porta aigua llevat d’episodis de pluja. Transcorre de manera suau per un bosc esclarissat de pi negre. La seva llera, normalment d’herba, presenta esporàdics afloraments de roca calcària ja que creua un terreny carstificable. Així, trobem al mig de la llera petites depressions càrstiques i, a més a més, tres engolidors espeleològicament penetrables, objectiu del present article.

Es dóna la circumstància de que el torrent, en aquest sector, fa de partió entre els termes municipals de Fígols i de Castellar del Riu, i donat que els engolidors es troben al bell mig de la llera, la meitat de cadascú d’ells es troba a Fígols i l’altre meitat es troba a Castellar del Riu.

Per les seves mides, cadascun dels engolidors pot engolir la totalitat de l’aigua que pugui portar el torrent en època de pluges, de manera que, llevat d’avingudes excepcionals, l’engolidor superior ja capta  tota l’aigua, que no arribarà al següent engolidor.

Tots tres engolidors tenen punts en comú:  l’eix major de les seves boques és perpendicular a la direcció general de la llera i tots tres finalitzen curullats per terra i per abundants restes de brancatge que han penetrat als forats.

Localització

A menys de 400 m a llevant de l’aparcament de l’estació d’esquí de Rasos de Peguera, que es troba al coll de la Creu del Cabrer (1894 m), on hi ha el Sant Crist de Rasos. Per anar-hi, del final de l’aparcament per la dreta surt un corriol no gaire fressat i més o menys planer. Després de creuar algunes de les pistes d’esquí arribarem a la llera del torrent de les Canals de Catllarí, el qual haurem de remuntar entre bosc esclarissat. No trigarem gaire a trobar el primer engolidor. Continuant remuntant trobarem el segon engolidor a 110 m de distància i en 40 m més trobarem el tercer.

Història

Per la seva situació a un lloc de fàcil accés i prop de les pistes d’esquí, els engolidors són coneguts per alguns excursionistes i esquiadors, però mai havien estat objecte d’atenció per part dels espeleòlegs essent, en conseqüència, espeleològicament inèdits.

Els engolidors varen ser localitzats per Josep Cuenca i Ana Ruiz després de seguir les indicacions que els va donar el guarda del refugi, que els va fer saber de l’existència d’aquests forats. Dies després, el 15 de desembre de 2023, en Josep Cuenca, Ramon Ricart i Ferran Cardona hi anàrem a fer l’estudi que teniu al davant aprofitant que encara no hi havien caigut les primeres neus de l’hivern.

Descripció

Els tres engolidors han estat batejats amb els números 1, 2 i 3, essent el número 1 el que trobem primer en remuntar el torrent i, en conseqüència, el situat a la cota més baixa. Vegem-ne una breu descripció.

Engolidor-1

És el que te un aspecte més espectacular. La boca, de forma irregular, ve a fer uns 3,5 x 2 m. Dóna pas a una vertical de 3,5 m fàcilment desgrimpable per un dels extrems de la boca. Al seu fons continua un parell de metres arrossegats fins que es fa impracticable degut a l’acumulació de terra i restes de brancatge. Fondària total 4,5 m.

Engolidor-2

Boca allargassada d’uns 3 m de llarg per poc més d’un metre d’amplada. Després de baixar poc més d’un parell de metres, continua per un pou no del tot vertical on trobem un parell de troncs encastats que dificulten la progressió fins a fer-se impracticable a la fondària de 5,5 m..

Engolidor-3

És el més petit de tots tres, de fet una esquerda no gaire ampla que finalitza curullada per restes de brancatge. Fondària visible de 2,5 m.

Espeleogènesi

Es tracta de tres exemples clars d’engolidors càrstics situats al bell mig del torren les aigües del qual capten, quan en porta. A l’Engolidor-1 son visibles formes clares d’erosió originant formes arrodonides sobre la roca. Complementant els engolidors, en la llera del torrent també trobem petites depressions tancades que han de ser punts on l’aigua s’infiltra al subsòl.

És molt possible que tots tres engolidors s’hagin originat en períodes diferents, de manera que no han funcionat alhora com a tals. Basem aquesta afirmació en el fet de que, per la mida dels forats, el situat a cota superior resulta suficient per a captar la totalitat de l’aigua que el torrent pugui portar en temps de pluges, llevat d’avingudes excepcionals.

Dades

Ferran Cardona – Josep Cuenca – Ana Ruiz – Ramon Ricart

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)