BALMES DEL GAI (Moià, Moianès)

Ressenya i topografia de dues balmes d’interès prehistòric.

Situació

Terme municipal, Moià (Moianès)

Coordenades UTM (ETRS89), 428410, 4629599, 750 m.

Prendrem la carretera N-141C que va de Moià a Collsuspina, quan arribem al punt km 31ens desviarem a la dreta per una pista que porta a Perers, en la primera bifurcació tornarem a agafar el trencall de la dreta, passarem al costat d’una nau agrícola, continuarem pel camí que passa al costat d’uns camps de conreu, una mica més endavant trobarem a l’esquerra el dolmen de Perers, aquí ens desviarem a la dreta per un camí que baixa fins al torrent del Gai, just aquí trobarem les balmes molt ben senyalitzades.

Descripció

Les balmes són molt importats arqueològicament, s’han fet importants troballes, que van des del paleolític fins al bronze, l’any 1977 es van portar a terme les primeres excavacions, i han estat objecte de diferents campanyes posteriors.

La balma Nº 1 presenta restes de parets d’haver estat obrada en altres tems, té unes dimensions de 20m de llargada per 5,50m de fons i 5m d’alçada. Aquí s’han efectuat les principals excavacions.

La balma Nº 2 la trobem a uns 25 m a la dreta, no presenta cap resta d’haver estat obrada, té uns 20 m de longitud per 5 m de fondo i 5 m d’alçada màxima.

Dades

J. Cuenca, FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)