AVENC DE LA CLOTA. Noves galeries (Begues, Garraf)

Noticia sobre les noves galeries, topografia i neteja de l’avenc de la Clota.

NOVES GALERIES A L’AVENC DE LA CLOTA

Introducció:

La cavitat va ser descoberta i explorada pel GER del C.E. Roca de Gavà, als volts de l’any 1966 (1).

Per indicacions de l’amic Jaume Tornamorell, conegut espeleòleg de Begues, ens van adreçar a l’avenc de la Clota, ubicat al paratge homònim.

La intenció era fer una visita per a veure l’estat de la base del pou d’entrada, ja que ens manifesta que hi ha un conus de deixalles abocades des de l’exterior perquè antigament, als plans on es troba la boca de la cavitat, era una zona habitual de pic-nic, i el forat feia desaparèixer la brossa de tal activitat familiar.

Així doncs explorem la cavitat el 9/05/2021 i fem la topografia dels trams coneguts, comprovant dues coses: una que la fondària dels primers exploradors estava una mica exagerada, i altre la més curiosa, és que a les extremes de la cavitat algú havia efectuat desobstruccions i allargat una mica més el recorregut i la fondària de l’avenc.

Croquis zones noves descobertes per l’EGAN

Recollim part de la brossa, constatant que encara faltaria una jornada més de neteja.

Així doncs, la Comissió d’Ecologia de la FCE convoca una jornada d’actuació mediambiental per treure tota la porqueria existent.

Entre tant, els amics de l’EGAN d’Igualada es posen en contacte amb nosaltres i ens expliquen que ells són els autors de les desobstruccions, els convidem a l’activitat i el dia 22/05/2021 membres del GEB, EGAN, SIRE-Sants i Espeleocorb anem per feina.

Es treuen 35 kgs de brossa:

https://www.espeleologia.cat/ca/actualitat/accio-mediambiental-a-l-avenc-de-la-clota/.

Es fa un altra desobstrucció a la meitat del segon pou, i s’aprofita per acabar la topografia de les galeries i pous descoberts per l’EGAN.

El resultat espeleomètric ens dóna un recorregut de 75 metres i un desnivell de -30 m.

Localització

Coordenades: ETRS89 31N 410829/4574205

Altitud: 405 msnm

Accés

Des de la rotonda de ca l’Illa a Begues anirem pel carrer Agricultura direcció al parc del Garraf per una pista de terra.

Passat el desviament del cementiri, agafarem el següent trencall a l’esquerra, per anar al camí de la Clota.

Més endavant haurem d’aparcar els automòbils, ja que el camí es troba tancat amb un cadenat.

Caminarem fins a una bifurcació de camins, anirem pel de la dreta, i a pocs metres seguirem per un sender que surt a la dreta i passa a prop de les ruïnes de la Clota, travessarem la línia d’AT i girarem cap a la dreta. A uns 70 metres trobarem un castellet d’AT.

Aquí pujarem uns 40 metres per altre caminoi, i a la base d’un marge d’un camp de cultiu, veurem la petita boca de l’avenc.

Descripció

Per ampliar les imatges cliqueu a sobre

Ens trobem amb una boca de minses dimensions (0,56×0,75m) per on davallem un pou de 10,70 metres de fondària que ens diposita a un lateral d’una interessant sala d’uns 6 metres d’alçada, 18 metres de llarg i uns 5,50 metres d’amplada. Als seus extrems es desenvolupen les dues vies de continuació de la cavitat.

Si anem cap el NO, trobarem un pou de 8 metres. A mitjana alçada membres del GEB fan una desobstrucció que fineix als dos metres.

Després dos ressalts, un de 3 m i altre de 3,40 m que arriben indistintament, a una rampa que ens aboca a unes gateres verticals que baixades 5,20 metres ens porten a una petita galeria que fineix de seguida.

Aquí es donà la màxima fondària de la cavitat (-30 m.). Aquest últim tram de gateres és totalment inèdit, ja que fou desobstruït per membres de l’EGAN.

Si tornem a la sala, i ens dirigim cap al SO, trobem l’altre via, també desobstruïda per l’EGAN, aquí, als pocs metres, trobem una gatera horitzontal super selectiva, d’un metre d’amplada per 0,28 metres d’alçada, passada aquesta, anirem baixant per passos estrets i alguna saleta intermèdia, fins a un altra saleta on trobem dos pouets, un acaba als 26,50 metres i l’altre queda bloquejat per un bloc i donà una cota de -28 m. Si bé, la continuació és evident, s’hauria de continuar la feixuga feina de desobstrucció.

Agraïments

A Jaume Tornamorell de Begues per les seves indicacions, a Lluís Domingo i l’ECE de la FCE pel seu recolzament, així com als assistents a les dues jornades de treball:

9.05.2021

Montserrat Mañosa, Jordi Navarro, Emilia Doña, Jordi Llorca, Genís Noé, Angel Iranzo, Carles Diez, i Enric Porcel

22.05.2021

Judit Bartroli, Josep Subirana, David Prat, Carles Diez, Jordi Llorca, Emilia Doña, Jordi Trujillo, i Enric Porcel.

Bibliografia

(1) BORRAS, J. (1974) Catalógo espeleógico del macizo de Garraf. Volum III. Pp 40-41. Barcelona.

Fotografies

Emilia Doña, Àngel Iranzo  i Genis Noé

Text

Enric Porcel

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)