Mines de can Palomeres (1es Jornades, 20-21 de març)

 

a2

Adjuntem el programa d’aquestes jornades sobre la mina de Can Palomeres a Malgrat, on el nostre president Brauli Torres presentarà una ponència.

Les 1es Jornades Espai Mines de Can Palomeres estaran dedicades al present i futur d’aquest indret i tindran lloc els propers 20 i 21 de març. L’objectiu és donar a conèixer quin és l’estat de les actuacions que es realitzen en aquest entorn, així com promoure l’intercanvi d’experiències i de metodologia i alhora iniciar un procés de participació per vincular la ciutadania al futur d’aquest espai. Les jornades són obertes a tothom fins el 18 de març.

a1

L’Arxiu Municipal acollirà la primera edició de les jornades tècnics Espai Mines de Can Palomeres. Les Mines de Can Palomeres són avui un espai que va més enllà de ser un vestigi de l’activitat minera que hi va tenir lloc a principis del segle XX. Aquest espai és, també, un refugi important per a diferents espècies de ratpenats, i té un valor paisatgístic més que considerable.

Les jornades es dividiran en dos dies: el primer, divendres, es presentarà el llibre El tresor ecològic de les Mines de Can Palomeres: els ratpenats que han fet Jordi Serra-Cobo, Marc López Roig i Xavier Bayer González. Aquest llibre que edita l’Ajuntament és el treball fruit de la desena Beca d’Investigació Vila de Malgrat de Mar. La presentació del llibre suposarà el punt de sortida de les jornades que en la sessió de dissabte, durant tot el dia, diferents experts parlaran de l’Espai de les Mines de Can Palomeres des de diverses disciplines com l’arqueologia, l’ecologia i l’espeologia, entre altres. A més, la sessió de treball preveu que després d’escoltar els diversos tècnics, els ciutadans puguin participar en un procés participatiu per aportar idees. Les jornades acabaran amb una passejada per l’espai. Per prendre part en aquestes jornades cal fer una inscripció. El termini és obert fins el 18 de març.

El programa de les jornades és el següent:

-20 de març de 2015

Presentació del llibre: El tresor ecològic de les Mines de Can Palomeres: els ratpenats de Jordi Serra-Cobo, Marc López Roig i Xavier Bayer Gonzàlez

20 h Sala d’actes de l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar (carrer de Mar, 63)

-21 de març de 2015

Jornada dedicada al present i al futur de les mines

Sala d’actes de l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar (carrer de Mar, 63)

09.30 h Recepció dels participants

10 h Presentació institucional de la Jornada, a càrrec de l’alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy i Martí

10.15 h Projecció del vídeo Les mines de Can Palomeres (2000) de Marc Navarro

10.30 h L’espai Mines de Can Palomeres com a medi natural a càrrec de Jordi Miralles, biòleg de l’Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial de la Diputació de Barcelona

11.30 h Esmorzar

12 h Primers resultats de l’estudi arqueològic sobre l’explotació minera a càrrec de Joan Llinàs, arqueòleg

13 h Les mines per dins. Resultats dels treballs topogràfics a càrrec de Brauli Torres, espeòleg especialista en exploració i topografia subterrània

14 h Dinar

15:45 h Projecció del vídeo Les entranyes del ferro realitzat per Ites Media

16 h Taula rodona, amb la participació de:

Joaquim Bach (Servei de Planificació de l’’Entorn Natural de la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat)

Joan Closa (Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona)

Jordi Serra-Cobo (investigador, especialista en ratpenats)

Jaume Robert (Grup Excursionista Malgratenc)

Laia Gómez (Tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Malgrat de Mar)

Moderador: Josep Maria Crosas (Cap del Servei d’Arxiu de l’Ajuntament de Malgrat de Mar)

17 h Procés participatiu

19 h Passejada per l’espai de les Mines de Can Palomeres

Formulari d’inscripció. 1es Jornades “Espai Mines de Can Palomeres. Present i futur”

http://www.ajmalgrat.cat/recursos-compartits/formularis/Inscripcions