MINA DE LA FONT DELS CASTANYERS (Sant Fost de Campsentelles. Vallès Oriental)

Descripció i topografia de la mina de conducció d’aigues subterrànies de la font dels Castanyers a la Conreria.

SITUACIÓ

Lloc: Els Castanyers. La Conreria.

T.m.: Sant Fost de Campsentelles/ Alba del Vallès).

Comarca: Vallès Oriental.

Coordenades: UTM 31N ETRS89 435981, 4594227

Altitud: 270 m.

ACCÉS

Anant per la carretera B-500 de Badalona a St. Fost, al kilometre 6 arribarem al coll de Montalegre i girarem a l’esquerra pel camí dels Castanyers, passarem davant d’alberg de la Conreria.

El camí als seu primer tram esta asfaltat i passa pel barri de la Conreria, per més tard fer-se pista de terra que finalitza després d’uns 4 kms al paratge de la font dels Castanyers, on trobem un restaurant, la font i l’antic edifici del “Manantial”.

HISTORIA

Si bé la font dels Castanyers esta citada des de temps immemorials, adjuntem una fotografia de 1918 (1), així mateix, la casa del Manantial surt referenciada al cadastre de l’any 1942, al polígon 1, full 1r, parcel·la 5, e. (2)(3).

El topònim els Castanyers que dona nom a l’indret té l’origen a l’abundor d’aquests arbres, malauradament una plaga va fer desapareixer els castanyers, sent substituts per plataners. Els castanyers dona nom a part de la Font, al restaurant i al torrent.

L’abundor de la veta d’aigua, va fer que als anys 30 del passat segle es comercialitzés,

l’aigua embotellada en garrafes, amb el nom de “Manantial de Els Castanyers”, l’aigua es venia sobretot a la veïna Badalona. Al prospecte, els propietaris, qualificaven l’aigua de la font com: “digestiva, diurética, radioactiva”.

Els propietaris actuals i des de fa molt de temps, son la família Torrens documentada a Sant Fost des de l’any 1300.

Com a dades curioses, esmentar que a finals de la guerra civil, mas Corts va ser la seu de l’Escola de Transmisions de l’Exercit Popular de la República, i els professors i alumnes sovintejaven el restaurant. També, a principis de la esmentada guerra, la casa del Manantial va ser l’amagatall del mossèn del poble Salvador Balletbó.

DESCRIPCIÓ

Accedirem per la entrada de la casa, ja que la portella d’accés es troba en estat precari.

La primera sala, a l’esquerra té una porta que accedeix als antics dipòsits del Manantial, i a la paret hi havia les aixetes d’omplir les garrafes.

Al front veurem l’accés a la mina, superant un petit ressalt ens endinsem a una galeria rectilínia de fàcil trànsit i amb direcció SO, als 10 metres gira 90º cap al SE. Set metres més enllà seguirem al NE a enllaçar amb la galeria que ve de la portella metàl·lica que hi ha al costat de la font, superem un ressalt, i si anem a l’esquerra als vuit metres sortirien per la porteta esmentada. Si anem cap a la dreta en trobem un altre ressalt i una galeria parcialment protegida amb totxanes, que finalitza a uns 15 metres més enllà amb alguns blocs de granit al terra. Aquesta deu, es veu ben eixuta.

El recorregut total suma 50 metres, i el desnivell màxim es de +4 metres.

BIBLIOGRAFIA

(1) FLAQUER I BARRERA, Rossend. Arxiu Flaquer. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya. (1918).

(2) Arxiu municipal de Sant Fost de Campsentelles.

(3) PÉREZ GÓMEZ, Xavier i Ferran. Sant Fost, història d’un poble. Dels origens a la guerra civil. Ajuntament de Sant Fost. (1991).

Agraïm a Rafa i la seva família del restaurant Els Castanyers, la deferència i amabilitat que han tingut al facilitar-nos la visita

Dades

Enric Porcel, Elena Navarro, Víctor Bonilla, Francesc Hervás

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)