MINA DE LA FONT DEL CERDÀ (Centelles, Osona)

Mina subterrània d’aigua, concrecionada amb diverses formes d’espeleotemes, refugi de rat-penats i viver de salamandres.

Mina de la Font del Cerdà

Municipi:  Centelles (Osona)

Coordenades:   X = 436441     Y = 4624546    Z = 645

Recorregut:  73 m

Localització:

A uns 400 m al SE de la masia del Cerdà (dita també del Cerdà de la Garga), en mig del grau del Cerdà, que supera un esglaó d’un cingle que mira a llevant.

De la masia del Cerdà prendrem un camí entre camps que porta la direcció SE. Quan aquest gira a la dreta el deixarem per a seguir un corriol que surt per l’esquerra i que ben aviat ens situa a l’inici de la davallada del grau del Cerdà. Unes poques marrades i arribem a una petita explanada on es troba la font i la porta d’entrada de la mina.

El Cerdà i Ildefons Cerdà

La masia del Cerdà es la més important de totes les que es troben en l’anomenat pla de la Garga, un terreny agrícola de relleu suau que es troba just damunt dels cingles de Bertí en el seu extrem terminal nord.

El Cerdà és ben conegut per ser la masia on va néixer i on va viure Ildefons Cerdà i Sunyer (1815-1876), que va ser enginyer, urbanista, economista i polític. Considerat un dels fundadors de l’urbanisme modern, la seva obra més coneguda va ser la reforma urbanística de Barcelona del segle XIX que, mitjançant l’anomenat Pla Cerdà, dissenyà el traçat de l’eixample de la ciutat.

Per aquest motiu, la masia del Cerdà recull des de l’any 2015 l’anomenat “Espai Cerdà”, on hi trobem plafons informatius sobre la vida i l’obra d’Ildefons Cerdà.

Descripció:

La boca de la mina es troba tancada amb una porta de metall amb pany.

Els primers metres transcorren per una galeria feta d’obra amb volta catalana que desemboca a la galeria principal just en el punt on a la part alta hi ha una segona boca tancada amb una reixa a manera de respirador.

La galeria, tallada a la roca viva, és recta i molt alta (uns 4,5 m en alguns punts). Cap al final el sostre baixa i s’inicia una nova galeria que surt per l’esquerra i que finalitza uns 17 m després. Recorregut total, 73 m.

L’aigua que hi circula ha de tenir un gran contingut de calç, ja que la mina es troba molt concrecionada, especialment el terra, on hi trobem barreres de gorgs que originen tolls, per la qual cosa cal avançar amb botes d’aigua si no ens volem mullar els peus. Amb tot plegat, la mina ofereix una gran bellesa que fa de bon fotografiar.

Just abans de sortir de la mina, l’aigua que hi circula és captada per a ser conduïda per una canonada subterrània fins a la font, situada a pocs metres de l’entrada en una mena de caseta d’obra on es pot llegir “Any 1950”. I de la font l’aigua continua fins a una bassa coberta situada uns 20 m més enllà i des d’on podrà ser aprofitada en extreure-la mitjançant una bomba.

Oòlits i pisòlits (perles de caverna)
Dípters enganxats a les concrecions, recoberts amb una fina pel·lícula de calcita

Diferents exemplars, aïllats, de rat-penats. Possiblement de Rinolòfids i/o Vespertiliònids

Larves de Salamandra salamandra

Nota important

La mina no és accessible. Es troba tancada amb una porta de metall. El passat hivern va romandre unes setmanes oberta en fer treballs de manteniment al seu interior, cosa que varem aprofitar per a fer-ne la topografia i el reportatge fotogràfic que presentem en aquest article ja que creiem que val la pena donar-la a conèixer donada la particular bellesa de les seves concrecions calcàries.

Dades:

Carmen Bañolas – Ana Ruiz – Ferran Cardona – Josep Cuenca – F. Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)