Homenatge pòstum del GEB a Josep Mension

Homenatge pòstum del GEB a Josep Mension

El passat 8 de juliol, al Cor de Marina, el Grup d’Espeleologia de Badalona, vam fer un emotiu acte d’acomiadament del nostre estimat company Josep Mension Lizarán, que va morir el passat dia set d’abril de 2020, de manera inesperada i fulminant pel maleït Covid-19.

A l’acte ens vam aplegar molts companys veterans del GEB, amics i familiars d’en Mensi per acomiadar-nos d’ell. Com no podia ser d’una altre manera, Francesc Alfambra, President del GEB i Montserrat Rovira, presidenta del Cor de Marina van expressar el seu condol a la família i a tots els presents per tan irreparable pèrdua. Però tal i com va dir Alfambra, no es tractava d’un funeral sinó d’una trobada per expressar el goig d’haver compartit amb en Mensión moments inoblidables en els campaments i les exploracions del GEB al massís d’Escuaín durant molts anys.

Afegint també que era una bellíssima persona amb un gran sentit de l’humor, que feia acudits de qualsevol cosa. Un gran observador, amb l’ofici de mirar i la virtut de veure coses que nomes ell podia veure. No només en la recerca i trobada de dues joies entomològiques de la fauna cavernícola, com l’Aphaenops mensioni i l’Hydraphaenops alfambrai, dues noves espècies d’escarabats hipogeus del Sistema Badalona del massís d’Escuaín, de fòssils, d’utensilis, de restes arqueològiques, sinó també i sobretot era capaç de veure i retratar oralment, de manera sorprenent -magistralment!- l’ànima humana de tots i cadascú nosaltres, i sempre des de la part més còmica i divertida, sense arribar mai a l’ofensa! Els seus relats eren acudits hilarants. Eren exercicis de memòria extraordinaris d’episodis d’aventures compartides, però oblidades. Adobant aquelles històries amb breus, però rigoroses referències i cites del lector impenitent que era, feien els seus relats encara mes sorprenents.

Des del GEB volem agrair la col·laboració en la realització i/o participació d’aquest acte a: Montserrat Rovira, Clara Forn i Lluís Domingo, president de la Federació Catalana d’Espeleologia. Als companys/es autors/es de les fotografies:  Francesc Miret, Miquel Mateu, Francesc Alfambra, Jaume Mas,  Emilia Doña, Helena Navarro i als familiars de Ramón Canela (†), Diego Ferrer (†) i Josep Mension (†) per facilitar fotos d’aquests tres companys difunts. També als companys Francesc Alfambra pel muntatge audiovisual i a Víctor Bonilla a cura de la projecció del mateix. A tots i totes, moltes gràcies!

Després d’unes paraules de benvinguda, i de recordatori per part de personalitats assistents, amics i familiars, es va passar un reportatge fotogràfic de la llarga trajectòria espeleològica d’en Josep Mension, sempre fidel al GEB i al Cor de Marina, -era el soci núm. 3 de l’entitat-, amb un senzill Adéu Mensi! va concloure l’acte d’acomiadament del nostre estimat company. Adeú Mensi!

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)