Graller Gran del Corralot. Galeria GEB

Presentem una crònica, com avançament, dels resultats de les noves exploracions realitzades al Graller Gran del Corralot on s’ha trobat una nova galeria

El cap de setmana del 11-12 de Gener de 2014 un grup del GEB. format per en Brauli, l’Elena, el Jesús, el Josep, l’Angel, la Mireia i el Nacho varem finalitzar una feina començada al curset d’iniciació de l’any passat, quan el Dani i el Pep Mula varen iniciar una escalada per a la descoberta d’una nova galeria.

Aquesta sortida venia precedida d’un altre jornada d’exploració realitzada per en Brauli, el Jesús i el Pep Mula, que ens van facilitar la feina al deixar-nos instal·lades les cordes on havien fet les escalades.

D’aquesta manera, dissabte vam quedar a Àger. Un bon esmorzar per preparar-nos per a un dia llarg, i cap a la cinglera. Després d’organitzar tot el material d’exploració i pernoctar al costat del mític 600 abandonat; ens vam posar a caminar pel Montsec d’Ares, regalant-nos una vista espectacular de tot el Pirineu mentre creuàvem les tres rieres, des del Cadi fins al Perdut, gràcies a un dia molt clar i solejat.

Un cop a la boca, ens vestim i després de repartir-nos les tasques que havien de realitzar cadascú,  baixem al Corralot pel pou de 30m, realitzant la topografia des de la boca d’entrada. Com sempre ens rep la seva majestuosa sala, amb la seva rampa impressionant. Baixem tots carregats amb tot el material; l’equip d’exploració baixen els primers, deixen la seva càrrega de pernocta i van directes cap a la seva zona, a continuació baixa l’equip encarregat de muntar el campament i per últim l’equip de topografia.

Per un lateral de la Sala Gran pugem per una corda fixa, instal·lada per l’equip d’exploració, uns 10 metres, seguit de fraccionaments per una colada i una paret d’arenisca, que es desfà amb certa facilitat, i al final voregem una altra colada, tenint durant tota l’estona la Sala Gran a la nostra esquena. Arribats aquí, una gatera s’endinsa cap a la zona nova i tot l’equip de topografia ens quedem bocabadats a l’entrar a una sala blanca molt maca, amb una formació al mig molt brillant. Continuem la topografia ficant-nos a totes les ramificacions que ens oferia la via. A través d’una petita galeria, ens fiquem entre blocs i arribem a una altra saleta; en aquest moment ens trobem a l’equip de exploració que acabava de realitzar una escalada que no portava a res, així que estant tots junts, aprofitem per fer una parada per menjar una mica.

Després de reposar forces, cada equip es posa a realitzar la seva feina. Tornem a la saleta, realitzem la topografia d’aquell sector i tornem cap a la sala a buscar un altre ramal que havíem deixat per més tard, aquell sector ens porta a l’escalada fallida que havia realitzat l’equip d’exploració.

Desmuntem i recuperem tot el material, després de topografiar en total uns 350m i uns 230m de galeria nova tornem al campament; deixem la finestra per la que van iniciar l’escalada el Dani i el Pep Mula pel dia següent, ja que eren la 1.30 de la matinada.

Tant l’equip d’exploració com l’equip de topografia varem agrair moltíssim el tenir un equip encarregat del campament i troba’ns-el muntat a l’arribar i només haver-nos de preocupar de sopar i anar a dormir.

El diumenge ens vam tornar a dividir en grups, uns van anar a recuperar tot el material que quedava per la cavitat, uns altres vam anar a acabar de realitzar el que ens quedava de topo, mentre un tercer grup es quedava desmuntant el campament. Un cop tots havíem acabat la nostra tasca, cap amunt i a celebrar un bon cap de setmana d’exploració fent un bocata a Àger, on ens vam trobar amb el company de la SAM de Tremp, Jordi Pascual.

Fotografies, Josep Colominas

Nacho