Forat de les Olles (Massís del Pedraforca. Berguedà)

Forat de les Olles

(Massís del Pedraforca. Saldes. Berguedà)

RESUM

Presentem la fitxa del Forat de les Olles (sin. = forat de les Calderes) amb els resultats de les noves exploracions espeleològiques efectuades  

Antecedents

Espeleòlegs del Centre Excursionista de la Comarca de Bages foren els primers en explorar un avenc al massís del Pedraforca, el forat de les Olles.

Aquests, amb els principals precedents d’haver col·laborat, l’any 1950, en l’expedició a la cueva del Agua a Iznalloz, Granada, caverna que es considerà com la més fonda de l’Estat. A l’any 1952, també, feren la cuarta exploració de lavenc de la Ferla, on no van trobar l’últim pou que sortia a les topografies de l’època i que encara avui no s’ha tornat a descobrir.

L’any 1953 publiquen el següent relat sobre l’exploració realitzada al forat de les Olles (Agraïm a Joan Montoya la deferència de haver-nos facilitat una copia d’aquest document)

Les noves exploracions espeleològiques al Pedraforca continuaren succeint-se molt espaiades en el temps i amb troballes puntuals, fins que a l’any 1973 la Secció d’Investigacions Espeleològiques del C.E. Àliga de Barcelona (SIE-CEA) realitza un treball, molt important, de conjunt sobre les cavernes del massís, entre les que s’inclou el forat de les Olles amb l’aixecament del primer planell.

José M. MIÑARRO.- (1974) “Apuntes para el conocimiento espeleológico del Pedraforca” EspeleoSie, núm. 15: 23-53. Ed. SIE del Centre Excursionista Àliga. Barcelona

Espeleosie_15_1974_300

Membres del Grup d’Espeleologia de Badalona (GEB) l’any 2008, al Pedraforca, troben la continuació del Graller del Carbasser (sin. avenc dels Escaladors) Els resultats d’aquesta exploració és guardonada amb el premi Font i Sagué de la FCE a la 20a edició (2010)

 

VEURE https://www.geb.cat/?p=154

Forat de les Olles

(sin. = Forat de les Calderes)

 

Situació, Massís del Pedraforca. Prat de Reo. Cabirols  (sin. = Fals Pollegó Inferior. Pollego Petit) T. M. Saldes

Coordenades (ED), x 0393050, y 4676688, z 2.o92 metres

Espeleometria, Rec.: 268 m. Des.: 60 m. (+8/-52)

 

 Situació, a pocs metres per sobre de l’inici de la variant directa de la via d’escalada Bages

 

El dia 10 de novembre de 2012 accediren a la part superior de la via d’escalada Bages amb la intenció de revisar i desobstruir una possible cavitat. Resultant la desobstrucció infructuosa varem decidir accedir al forat de les Olles que es troba situat a la part inferior d’aquesta via.

L’accés a la cavitat és estret i entretingut, pensaven trobar un pou de 50 m, però, vam veure,  tot just entrar, havia un meandre desconegut, amb direcció N. que s’obria passant per sobre del conegut pou.

Continua per una rampa de desnivell negatiu recoberta de fang de color blanc molt relliscós. Vam instal·lar una corda per l’assegurança.

Tot seguit trobaren el pou de la Il·lusió (-20 m) d’uns 3 a 4 m de diàmetre que ens du fins una esquerda que condueix a una petita sala on a la seva base n’hi ha un sumider impenetrable que a les èpoques de pluges es precipiten les aigües en cascada provinents de les infiltracions que rep de les galeries que ara descriurem.

Canvia la direcció (O) i la morfologia de la cavitat, després de la sala trobem un petit repeu on comença una galeria meandriforme, de les Xemeneies, on al seu començament trobem una altra petita cascada. Anirem trobant en aquesta galeria varies xemeneies, recoberta la planta amb blocs i de trams amb aigua. El sostre de la galeria va baixant havent-nos d’arrossegar uns 14 m fins arribar a la sala dels Rat-penats on finalitza aquest nou tram conegut de la cavitat que arriba a la mateixa fondària que el conegut d’antuvi.

La descripció del pou “antic” la trobareu a l’escrit de referència de J.M. Miñarro

 

El dia 16 de març de 2013 tornem per completar els treballs

 

10/11/2012

 

16/03/2013

 

PARTICIPANTS
Àngel Villaret. Brauli Torres. Emilia Doña. Jesús Muñoz. José Amaya. Pep Mula. Vanesa Sánchez. Antonio García. Elena Navarro. Jordi Llorca. Jordi Yherla. Laura Vera. Víctor Porcel. Xavi Soler. Inma Mochón. Jordi Yherla Jr. Carlos Gasio. Josep Mª Villaret. Malen Berguedà. Mari Paz Rincon. Pascual Rincon
Elena NAVARRO
Grup d’Espeleologia de Badalona