FORAT DE L’EROLA i LA CAVORCA (Tordera, Maresme)

La Cavorca (= balma dels Tortosins)

Adjuntem les fitxes de dues cavitats, Forat de l’Erola (= forat Bufador) i La Cavorca (= balma dels Tortosins), situades al Parc del Montnegre i el Corredor.

FORAT DE L’EROLA

(Sinònim, Forat Bufador)

Situació

Terme municipal, Tordera (Maresme)

Coordenades UTM (ETRS89), 469792, 4613280, 472, msnm

Sortim de Calella per la carretera que puja a Hortsavinyà, passarem per la cruïlla dels tres termes, continuarem fins a l’ermita, punt d’informació del Parc, hi continuarem per la pista que porta al coll de Porc a Pineda i a Tordera. Passat uns 500m trobarem la petita ermita de l’Erola. continuarem uns 200m en baixada i trobarem a mà esquerra de la pista el forat de l’Erola.

Antecedents

Forat de l’Erola (1999-2000). Fot. GEM

Aquesta cavitat fou explorada per membres del Grup Excursionista Malgratenc de Malgrat de Mar en el període que realitzaren un catàleg espeleològic d’aquesta zona (1999-2000).

Forat de l’Erola (1999-2000). Fot. GEM

Descripció

La boca d’accés té unes dimensions de 1,3×0,75 m, fent baixada fins arribar a una estretor que fa la seva progressió selectiva.

Superat el pas angost, la diàclasi va remuntant amb unes mesures folgades, 2×2 m, fins arribar a un eixamplament on finalitza el seu recorregut amb un procés litogènic al sostre a i a les parets. Recorregut, 11m. Desnivell, 4 m. (-1+3).

LA CAVORCA

Sinònim (balma dels Tortosins)

Situació

Terme municipal, Tordera (Maresme)

Coordenades UTM (ETRS89), 469974, 4611695, 169 msnm.

Des de Pineda, per un camí que surt per la banda darrera de la benzinera remontaren pel passeig d’Hortsavinyà fins arribar a cal Capità, aquí deixarem el cotxe, des d’aquí agafarem un camí que remunta la riera, fins que arribem a un encreuament que senyalitza a la dreta el salt de l’Aigua, a l’esquerra n’hi ha el sot de l’Aram, continuarem pel camí de la dreta que remunta el torrent, als pocs metres trobarem a mà dreta la Cavorca a prop del salt de l’Aigua.

Descripció

Es tracta d’una cavitat artificial, una cata, en castellà, calicata, prospecció minera. En la zona s’han localitzat diverses mines abandonades.

Amb unes dimensions de 5m d’amplada, 2m d’alçada i 4m de fondo, amb una derivació lateral de 2m de longitud, habitaven al seu interior una familia de tortosins que es dedicaven a l’elaboracio del carbó a l’anterior segle.

Més informació sobre cavitats en la zona minera de l’Aramhttps://www.geb.cat/coves-de-laram-tordera-maresme/

Text, Josep Cuenca. Fotografies, Francesc X. Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)