Espluca de Lo Silbán (Tella, Sobrarbe)

02

Lo Silbán fou un gegant de llegenda que vivia i es refugiava a una espluca a dalt de la paret d’un cingle on només ell podia accedir. Pujava per les estaques que ell havia posat i ningú era prou alt per poder arribar-hi.

03Des de l’inici de les investigacions espeleològiques (1968) al massís de la Sierra d’as Tucas que el GEB està realitzant, ininterrompudament, s’han efectuat prospeccions i exploracions esporàdiques als contraforts orientals del massís.

El darrer cap de setmana van anar a la zona de Forato d’as Devotas, amb la intenció de revisar algunes de les cavitats ja conegudes i accedir a l‘espelunga, o espluca, o espluga d’en Silván o Silbán.

 

Veure llegenda d’en Silbán

12A-44 (8)14 1908

(1908) Tarjeta Postal d’en Arrudi


Com tenim evidències de que aragonesos molt alts van existir a l’Alt Aragó, ens vam disposar a escalar fins a una de les diverses coves que la gent de les rodalies denominen com d’en Silbán, el gegant.

040907060510Un cop que vam arribar a dalt, vam comprovar que aquesta no era la del Silbán, ni la de ningú, doncs es tracta d’un relleu de la paret sense cap importància. S’hauran de visitar les altres coves d’en Silbán i de la Marieta, fins que trobem la de debò.

Fotografies, Jaume Mas