ESCUAIN 2019. Crònica des del Campament

Breu crònica d’activats del components del campament exterior a l’espera de la tornada dels equips d’exploració del complex subterrani.

Hem pujat als torrents transversals de les 3 Marias a la recerca del Sumider que ja fa set anys vam trobar amb el Brauli i des d’aleshores no apareix! Sumider fantasma: d’aquest any no passa!

Aprofitant hem fet el cim de la 3a Maria: la Plana. 2.750m,
Fent prospecció pel rascler del coll de la Monesma i tots dos al cim.

Hem trobat dotze avencs amb taps de neu. Hem desgrimpat a tres però el gel tapona la continuïtat dels pous.

Encara hem trobat aquestes tres estalactites de gel!


La bateria carregada amb les plaques fotovoltaiques carrega les bateries dels trepant perfectament sense cap problema.

Carregador del trepant Bosch en recarrega!


Al rascler de la Monesma Ja havíem estat durant el campament del 2008, però amb el mateix problema: els taps de gel. La idea de tornar precisament ara, era per a veure si les sequeres d’aquests darrers anys havien fet minvar aquestes congestes de gel. Si que han baixat una mica però no suficientment! De moment els sistema Badalona té aigua garantida per uns quants anys. Però ja sabeu que el canvi climàtic ja el tenim aquí i un dia o altre el Llaga baixarà sec!

En Xavi i jo hem anat al C-12, a refer instal·lacions de les capçaleres dels tres primers pous després hem baixat 4 més i estaven bé! Hem entrat a les 11h i hem sortit a les 17. A les sis ja estàvem al campament i mitja hora després s’ha posat a ploure fins ara!