Dou del Bastareny (Gliscareny, Berguedà)

dsc06716

Es presenta el resultat de l’exploració subaquàtica realizada a la Dou. Aquesta és una important font càrstica que forma part d’un conjunt de surgències que donen origen al riu Bastareny

un_home_posant_a_les_fonts_del_bastareny

Salt de la resclosa del Bastareny (Fot. AFCEC)

Antecedents

L’espeleòleg Ramon Canela (1960) ja s’interessà per la Dou i les altres surgències d’aquesta zona. Al 1965 publicà un article a la revista Cavernas, núm. 5, amb el suggerent títol, El Bastareny hipotètic.

excursionistes_vora_la_dou_del_bastareny

(1970) La Dou en activitat (Fot. José Guiu. MDC)

Però foren els companys espeleòlegs de la SIES -CCR l’Avenç d’Esplugues de Llobregat els que a partir de l’any 1986 començaren a interessar-se per aquesta zona càrstica, ampliant les seves recerques al llarg de la serra del Cadí. Desprès d’uns anys d’interrupció, de nou han reprès les exploracions amb molt bon resultat. Aprofitem l’avinentesa per donar-lis l’enhorabona i felicitar-los!

adouLa Dou també és coneguda com, Font de l’Adou

Cròniques de la Dou del Bastareny 2016

dsc_1310

El primer cop que vaig anar a la Dou del Bastareny va ser cap al 2011 , vaig estar revisant la surgència i buscant possibles entrades a la part inundada, aquell any va ser plujós i no vaig trobar la surgència amb bones condicions per l’exploració, la corrent de l’aigua no em deixava veure per on començar, durant els anys posteriors vaig tornar diversos cops, però sempre vaig trobar la Dou amb bastant aigua, durant aquestes visites em va impressionar el gran cabal d’aigua que drena aquesta font,

1-1

l’estiu del 2016 ha estat un any amb una forta sequera, les precipitacions al Pirineu no van arribar al 50% de la mitjana durant el mateix període, així que aprofitant aquest episodi de sequera el dia 18/8/2016 vaig anar jo sol a la Dou, segons anava pujant per el corriol que passa pel costat del Bastareny es veia la poca aigua que portava el riu, fet que es va fer més evident al comprovar el mesurador del riu que n’hi ha just abans del primer salt d’aigua

20160901_133940

a l’arribar a la capçalera del riu vaig trobar el nivell de l’aigua vora dos metres més baix del nivell que hi he trobat altres estius,

img_4515

això em va permetre veure la galeria submergida de forma clara, semblava que era força estreta i impenetrable però tot i això, volia saber que hi havia per allà dins.

1-6

Vaig dur un equip de busseig molt reduït, dos reguladors muntats en dues ampolles de 4 litres, vestit sec, ulleres, ploms, llanterna i unes aletes que finalment no vaig fer servir, cal dir que aquest equip és insuficient per realitzar una immersió normal dins d’una cova, però en aquest cas es l’adequat per un lloc tan estret (segons la meva opinió)

1-5

Abans de realitzar la immersió vaig retirar algunes pedres per fer lloc, l’entrada a l’aigua era just on n’hi ha un bloc de pedra gran a terra i pel sostre una fissura que feia impossible entrar a l’aigua amb les ampolles muntades, així que vaig haver d’entrar bussejant marxa enrere i amb les ampolles agafades amb la mà per davant. Passat un parell de metres la galeria es fa una mica més ampla però segueix sent força estreta 150x40cm, el sostre està molt erosionat i el terra està ple de blocs de pedra de mida mitjana, vaig anar bussejant marxa enrere i agafant fondària fins a arribar a una segona restricció, de seguida la visibilitat va empitjorar i no vaig trobar la manera de passar-la, la rampa és força inclinada i és plena de blocs de pedra inestables, al sortir vaig aprofitar per treure més pedres per fer lloc de cara al pròxim dia

1-2

El dia 1 de setembre del 2016 vam tornar el Carles Ramoneda i jo

20160901_153205

amb l’objectiu de netejar l’entrada i el primer tram del sifó, aquell dia el nivell freàtic era 1’5m metres més baix que el dia 18 d’agost, això ens va facilitar molt la feina, ja que vam poder netejar la primera restricció i el primer tram del sifó, amb l’ajuda de cubells, cordes i algun invent, vam aconseguir retirar bastant material

20160901_162535

20160901_111034

dsc06714

A l’acabar la neteja, em vaig ficar a l’aigua amb el mateix equip de l’altre cop, però gracies a l’espai que vam fer amb el Carles vaig poder entrar cap avall amb les ampolles per davant

20160901_153302
A l’arribar a la segona restricció que es troba a -4m de fondària, la vaig poder veure millor, és un punt que n’hi han blocs que es mouen fàcilment. Per poder passar vaig empènyer els blocs que van rodolar cap avall, i poc a poc vaig aconseguir passar i veure que la cova continua per una rampa molt inclinada i plena de blocs que cada cop són més grans. Als -9, n’hi ha una altra restricció, però degut a l’increment de la fondària necessitava unes ampolles més grans i vaig decidir tornar a fora

dsc06726
El dia 5 de setembre vaig tornar sol, els dies anteriors va ploure una mica i el nivell de l’aigua estava 1’5m més alt, aquest cop vaig portar un equip més complert amb la idea de passar la tercera restricció i intentar desobstruir i continuar amb l’exploració

la-dou-del-bastareny-okRecorregut, 25 m. Desnivell, -9 m.

20160905_143500

equipat amb dues ampolles de 6l a 300bar, els primers metres els vaig passar molt millor gracies la feina que vam fer amb el Carles Ramoneda, a l’arribar a la segona restricció la vaig trobar més tapada, potser vaig fer caure alguna pedra a la ultima immersió, vaig tornar a fer rodolar blocs cap avall i inclús vaig provar de passar marxa enrere, però les ampolles de 6 litres eren massa grans i no vaig aconseguir passar, en aquesta rampa s’ha de fer una desobstrucció important per tal d’assegurar-la, ja que el blocs pugen i baixen amb la corrent d’aigua.

DCIM103GOPRO
Aquesta cavitat té unes grans possibilitats!

dsc06739

Joel Borrazás Villaró (Grup d’Espeleologia de Badalona)

15/09/2016