Curset 2013, Cloenda: La Sima de San Pedro (Terol)

 

El primer cap de setmana de juny, el GEB va celebrar l’epíleg del 36è Curset d’Iniciació a l’Espeleologia del 2013 en terres aragoneses, però aquest cop lluny dels Pirineus, més concretament a remolc de les comarques de Las Cuencas Mineras, Andorra y Campos de Belchite. Un indret marcat per l’activitat minera del passat, per el descens de la demografia en els últims anys i per les restes d’un conflicte nacional, la Guerra Civil.

La fita del cap de setmana s’esdevé a Oliete, a la coneguda Sima de San Pedro, una sima que impressiona per les seves grans dimensions, amb 65×90 metres de diàmetre i amb una profunditat des del punt més alt de 108 metres, però a més a més se li han de sumar els 22 metres de profunditat del llac que s’hi troba en el seu interior. La formació d’aquesta sorgeix del col·lapse d’una gran sala subterrània convertint-se en una sima única en el nostre continent, amb rellevància geològica, però també biològica, on al seu interior conviuen més de 25 especies de vertebrats diferents.

Amb els nervis a flor de pell, on no quedaven absents els mateixos monitors del curset, ens vàrem disposar a baixar el pou aeri directe de 86 metres des d’una plataforma instal·lada per una companyia francesa que feia l’explotació del guano d’aus (colomassa) i posteriorment reformada. En Pedro, cursetista, li vàrem concedir els honors en ser primer valent a fer el descens i així fins que vàrem baixar tots. Un ràpel no molt tècnic, però no apte per a cardíacs.

Un cop dins, tots vàrem quedar meravellats per les dimensions d’aquest , on l’obertura de la boca feia que la il·luminació fos perfecte i poder apreciar tota mena de detalls, des de la vegetació que ens envoltava, passant per l’activitat d’aus com la mateixa geologia de la cavitat, en forma acampanada. Deguda a la dificultat d’accés humà, vàrem veure centenars de fòssils de grans dimensions, on no deixava a ningú indiferent.

La pujada, que esperàvem un ascens lent, va esdevenir un tràmit, ja que tothom va ser-hi a dalt en dues hores. L’anècdota, ens la deixa un cursetista, sufocat de la pujada se li desprèn el casc a la plataforma amb uns 86 metres de desnivell, tot va quedar en un ensurt quan ens assabentem que al lleuger casc no li succeeix res.

En Jesús, ha fet aquest vídeo, un breu resum de la nostra sortida.

Després de la sima va arribar la celebració de cloenda del 36è Curset d’Iniciació del GEB de nivell 1 i 2, una festa que vàrem gaudir d’una fantàstica Barbacoa amb els productes de la comarca, llonganissa, botifarró, xoriço, cansalada… i on posteriorment es va realitzar el lliurament de títols i llicències federatives d’una forma peculiar als cursetistes que varen superar el curs.

La festa es va allargar força amb els fantàstics mojitos de sabors (meló, maduixa, pinya, kiwi…) elaborats per la nostra cursetista Laura, amb l’ajuda de la Thermomix.

Per finalitzar el cap de setmana de festeig, vàrem fer turisme a la zona, veient museus com el Museo Paleontológico de Josa i el Museo de Fauna del Parque del Rio Martin, a Alcaine, on hi havia una rèplica de la Sima confeccionada per en Juan Carlos Gordillo.

També vàrem visitar el pantà de la Cueva Foradada, marcat per l’activitat minera del passat, i per culminar el cap de setmana, no es podíem deixar l’antic poble de Belchite, una població assetjada per la Guerra Civil, on va canviar de bàndol 3 cops, amb la conseqüència d’haver de fer un poble nou, degut als desperfectes del conflicte bèl·lic, una visita molt recomanada si ets amant de l’historia.

El 36è Curset d’Iniciació d’Espeleologia del GEB de nivell 1 i 2 fa consolidar el curset anual de l’entitat com un dels cursets de referència en el nostre país, en l’àmbit de l’Espeleologia, on destaquen els objectius de formar persones a partir del treball en equip, la superació personal, potenciant l’esforç, la creativitat, l’organització, la supervivència, la sociabilitat, el respecte a la natura, però també com a objectiu de l’aprenentatge de tècniques, tècniques que també potencien la creativitat i el treball en equip, però també l’autosuficiència que seran útils per diferents situacions de la vida i tot plegat des d’un punt de vista, d’incentivar la exploració de nous indrets, faceta que caracteritza la línia de treball del GEB.

Moltes gràcies als participants d’aquest any, de ben segur que ha sigut una experiència enriquidora per a tothom i que perdurarà en la memòria, on no només han après els cursetistes sinó també els monitors. Gràcies a totes aquelles persones que han fet possible el curset.

Us esperem l’any que ve!

Autor: Víctor Porcel

Fotografies: Malen Berguedà

Video: Jesus Muñoz