CUEVA DE LOS CHORROS (Exploracions espeleosubaquàtiques)

Els dies 29 i 30 de setembre del 2017 membres dels clubs Montaña Activa, Grup d’Espeleologia de Badalona (G.E.B) , Centro Excursionista de Alicante (Sección Espelo), Bombers de Albacete (S.E.P.E.I) i el grup Flash Back Corb. Coordinats per EXTOPOCIEN vam fer dues entrades a la Cueva de los Chorros del Río Mundo (Riópar, Albacete) per continuar amb les exploracions del primer sector d’aquest preciós sistema (Sector de la Surgència) i per recollir les dades de la instal·lació meteorològica que n’hi ha dins la cova .

La Cueva de los Chorros es troba al municipi de Riópar (Albacete) dins del “Parque Natural los Calares del Mundo y de la Sima“, l’accés a la cova està restringit i cal obtenir una autorització per poder visitar-la.

Per arribar a la cova cal fer una petita excursió d’uns 3 km per remuntar els 250 m de desnivell positiu que n’hi ha des del pàrquing fins a la boca de la cova,

a l’arribar a la boca cal equipar-se amb els neoprens si volem anar remuntant el riu o amb el mono d’espeleo si anem per la part fósil, pels dos itineraris cal dur l’equipament de progressió vertical, ja que hi ha varis pous, passamans, etc.

Ja fa un any que vaig ser convidat a col•laborar en l’exploració del primer sector, des de llavors hi he anat diversos cops hi he revisat/topografiat o explorat el Sifó de la Pértiga, el sifó de la Fuente, el Lago Azul, el Lago Verde y el Sifó Negre, a continuació us faig un petit resum del últims dos dies.

Durant els dies 29-30 vaig realitzar dues immersions, la primera va ser a la “galeria del Carrete” on vaig continuar amb la meva última punta del mes de juliol, aquesta galeria és sinuosa i està plena de crestes ben esmolades i cal anar amb compte de tallar el vestit sec, després d’avançar unes desenes de metres vaig arribar a un pou que agafa la forma d’un tub de pressió i on la cova agafa fondària ràpidament, desprès d’arribar al límit de la meva fondària màxima que tenia planificada vaig retornar tot fent la topografia d’aquest tram nou.

A la segona immersió em faig submergir dins el sifó Negre, aquest sifó és de grans dimensions i té una entrada espectacular, a uns 90 m de penetració vaig trobar una galeria lateral que drena l’aigua d’aquest tram de la cova, així doncs vaig explorar aigües avall durant 100 m i la galeria continua de forma clara.

Les distancies i els temps de progressió que hi ha fins a arribar al sifó, fan necessari utilitzar ampolles petites i això limita molt els temps d’immersió, actualment estic utilitzant ampolles de 6 litres a 300 bars , però si la cova segueix agafant fondària començaré a utilitzar ampolles més grans o inclús el reciclador lateral T-REB.

Els companys del S.E.P.E.I com a mesura de seguretat, van muntar un punt calent , aquest punt és força important, ja que la cova és freda i els companys m’esperen dues hores amb els neoprens mullats, dins del punt calent després de la immersió vaig poder gaudir d’una beguda casolana que em va donar forces.

M’agradaria agrair a EXTOPOCIEN i als clubs que el formen la seva col·laboració, em sento molt afortunat de participar en aquest projecte i de què comparteixin la seva il·lusió amb mi.


En Víctor Ferrer va fer un llibre espectacular, algunes de les imatges les va publicar en aquest vídeo

Text, Joel Borrazás

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)