COVES SERRA DE LA COSTA (Sitges. Garraf)

Cova-3

Heus ací les fitxes de tres petites coves inèdites, que malgrat la seua evidència, no s’havien inventariat encara.

Es tracta d’unes cavitats ubicades al puig de la Perdiu, de la serra de la Costa, a sobre mateix de la fàbrica de ciment de Vallcarca.

INTRODUCCIÓ

La zona de la riera de Vallcarca sens dubte va ser un bell paratge a l’antigor, on l’ermita de la Trinitat, ca l’Amell, i els masos de la zona de Campdàsens feien goig amb les seues explotacions agrícoles. Tot això va canviar amb la instal·lació de la fàbrica de ciment, el port industrial, la pedrera, i més tard l’autopista C-32.

Actualment es una zona degradada, on la voracitat de la pedrera i la fabrica continuen malmetent i contaminant el paisatge.

Al poble de la cimentera, Vallcarca, al 1970 van arribar a viure unes dues mil persones, i disposava d’estació de tren pròpia.

L’impacte d’aquesta industria ha sigut, i encara és, brutal pel medi ambient.

Aquestes topografies van fer aixecades al transcurs d’una prospecció feta al març de 2010, i van restar apilades a l’arxiu del GEB fins ara.

L’interès històric de les cavitats podria venir de la seua proximitat al camí de les Costes, ja que ens pot fer sospitar que aquests caus hagin pogut ser amagatalls de malfactors.

Eren famosos els bandoleres que assaltaven als traginers sitgetans que circulaven pel perillós camí de les Costes.

Per altra banda, la serra de la Costa, encara és un lloc salvatge on es poden fer grans descobertes espeleològiques, com demostren els companys del GES-Garraf amb la descoberta i exploració de l’avenc Leia (-110 m.) al 2016, ubicat al proper Fondo de les Maleses.

COVETA 1

Situació

T.m.: Sitges (Garraf).

Lloc: Puig de la Perdiu. Serra de la Costa. Vallcarca.

Coordenades:  UTM 31N ED50  404864.74/4566803.94

Altitud: 135 msnm

Espeleometria: Recorregut: 4,75 m

Accés

Per la carretera C-31 de les costes del Garraf, arribarem a Vallcarca, accedirem a la fabrica de ciment pel camí d’en Fradera després de passar sota les vies del tren.

Passada la fabrica d’Uniland Cementera S.A. (Grup FCC), ens dirigirem a Campdàsens passant per sota de l’autopista C-32, seguint la riera de Vallcarca. Passarem la subestació elèctrica i deixarem la pedrera a l’esquerra per a tornar a passar sota la C-32 i enfilar-nos per l’estreta carretera que puja a ca l’Amell.

Passat l’últim revolt, i molt abans de l’esmentada masia, a la dreta podem estacionar el vehicle.

Ens dirigirem a peu cap al puig de la Perdiu, per un terreny força embardissat i sense camí. A la pineda del turó trobarem restes de murs de pedra seca d’antics bancals.

Aquí girarem cap a la dreta per anar a buscar un baixador que ens situï a peu de cinglera.

Es tracta d’un petit rocam des de on s’albira perfectament l’autopista i Vallcarca.

Situats a aquesta cinglera anirem resseguint-la per la dreta i trobarem les tres petites cavitats que aquí presentem.

Descripció

Ens trobem davant d’una balma de 2,60 m d’amplada per 2,20 d’alçada, que als 3 m es converteix en una gatera per on podem avançar 1,80 m més. Hi ha evidencies de que es tracta d’un cau de guilles.

COVETA 2

Situació

T.m.: Sitges (Garraf).

Lloc: Puig de la Perdiu. Serra de la Costa. Vallcarca.

Coordenades: UTM 31 N ED50  404861.74/4566826.94

Altitud: 130 msnm.

Espeleometria: Recorregut: 5,80 m

Desnivell: 2(+1/-1)m

Accés

Seguint la cinglera, al costat de l’anterior.

Descripció

Balma de minses dimensions, el seu recorregut no arriba als 6 m.

COVETA 3

Situació

T.m.: Sitges (Garraf).

Lloc: Puig de la Perdiu. Serra de la Costa. Vallcarca.

Coordenades: UTM 31N  ED50   404872.74/4566854.44

Altitud: 140 msnm.

Espeleometria: Recorregut: 21 m

Desnivell: 2(+1/-1)m.

Accés

Situada a 5 metres de l’anterior.

Descripció

Sens dubte la cavitat més interessant de les tres, és tracta d’un habitat de guineus. Aquesta cova està molt erosionada. Consta de dues boques principals. La primera boca que trobem, d’uns 2 m d’amplada per 1,50 d’alçada ens porta 2,50 m desprès a una primera sala-dormitori on es veuen un parell de “llits” típics de guineu, i deposicions recents d’aquestes raboses. A l’esquerra una petita gatera comunica amb la segona boca. Al fons a l’esquerra accedim a una altra sala per un r-1. Aquesta sala de pla inclinat, té més “llits” de guineu. A la nostra dreta n’hi ha dues conductes més que fineixen 3 m després.

Al fons a l’esquerra n’hi ha una gatera descendent d’uns 2,50 m.

Un petit foradet per on s’escola la llum de l’exterior ens indica una comunicació amb la segona boca.

A l’esquerra n’hi ha un passadís que ens condueix a la segona boca, també amb aparença balmada. Aquesta boca té uns 2,50 m d’amplada per 1,25 d’alçada.

Dades

Enric Porcel

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)