COVA DOCTOR ÀNGEL (La Nou de Berguedà)

Ressenya i topografia d’una cova inèdita espeleològicament

 

Cova del Doctor Àngel

Municipi:  La Nou de Berguedà

Coordenades:   X = 409873     Y = 4672624    Z = 1264

Recorregut:  11 m

Localització:

A uns 1500 m al ENE de Malanyeu, a tocar d’una pista que passa a prop del cingle de la Cabrota. De Malanyeu prendrem la pista que en cosa d’un quilòmetre passa pel costat de la masia del Llomà.

Mig quilòmetre més endavant la pista es bifurca, nosaltres seguirem per la dreta en pujada. Aquesta pista, només recomanable per a vehicles 4×4, fa uns quants revolts i quan portem per ella cosa d’un quilòmetre ja veurem a la dreta la boca de la cova. A la nostra esquerra observem el cingle de la Cabrota.

Història:

Tant al mapa de l’Editorial Alpina (Catllaràs-Picancel) com al mapa de l’ICC figura retolat el topònim “Balma del Doctor Àngel”, cavitat que no consta en cap catàleg espeleològic. Per aquest motiu, nosaltres, que havíem fet algunes sortides espeleològiques a Malanyeu per a explorar les coves dels Desertors i l’avenc del Grau, decidirem anar a localitzar aquesta balma.

Després de prospectar infructuosament la zona on ambdós mapes situen la balma, arribarem a la conclusió que allà no hi era. Però uns 80 m a ponent del punt on els mapes marcaven la balma, varem veure la cova objecte d’aquest treball i realitzarem la seva exploració i topografia.

Podria ser que la nostra cova fos en realitat la que ambdós mapes anomenen “Balma del Doctor Àngel”, només que no és balma i és una mica més a ponent del punt que indiquen.  En qualsevol cas, nosaltres l’hem posat el nom de cova del Doctor Àngel. D’altra banda, no hem aconseguit esbrinar qui és aquest Doctor Àngel al que dediquen la cavitat.

Descripció:

La boca, de forma triangular, te 4 m d’alçada per 2,5 m d’amplada i ha estat afectada per l’obertura de la pista que passa just pel davant. Dóna pas a una galeria recta amb una secció d’arc gòtic que es va tancant progressivament fins a finalitzar als 11 metres. Cal destacar el fort concrecionament que presenten les parets. El terra és bastant pla, però pedregós.

Dades:

Ferran Cardona – Josep Cuenca

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONES (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)