COVA D’EN XIMET. Margalef. (Priorat)

La cova d’en Ximet (segons l’ICGC, del Ximet) és una cova del territori del Parc Natural de la Serra de Montsant que ha estat habilitada per a la captació d’aigües i la seva visita.

Situació

Terme municipal, Margalef. (Priorat)

Coordenades UTM (ETRS89), 313269. 4571849, 489 m d’alçada.

Des de Margalef per la carretera T713 s’ha de creuar el pont sobre el riu Montsant, trobarem una bifurcació, hem d’agafar la carretera que surt a l’esquerra que puja a en direcció a l’ermita de Sant Salvador.

La cova la trobem a uns 2km del pont a mig camí de l’ermita en una desviació a l’esquerra, on trobarem un ampli aparcament. La zona s’habilitat com un espai recreatiu integrat a l’entorn, amb taules de pícnic, també trobarem un dipòsit d’aigua de proveïment a Margalef.

Descripció

La cova està habilitada amb una passarel•la de fusta que ens introdueix en una galeria de 18m de longitud formada per grans blocs per on discorre el torrent que baixa pel barranc de Sant Salvador, aquí fa un saltant de 5m molt espectacular.

És evident l’origen clàstic de la cavitat. Per diferents llocs del sostre, entre les separacions dels grans blocs, la cova rep la il·luminació natural.

A la nostra dreta trobarem una galeria de 14m que està parcialment inundada per una petita presa que facilita la captació d’aigua.

La cova d’en Ximet és un lloc molt peculiar, dins trobarem un espai realment bonic, està molt ben adequat per les visites, val la pena veure-ho, la pedra i l’aigua han creat un espai sorprenent.

Participants

Ana Ruiz, Estefanía Cuenca, Francesc X. Samarra, Josep Cuenca

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)