COVA DEL RIERAL (Tagamanent. Vallès Oriental)

Cova situada en el front superior, vertical, d’una pedrera.

Cova del Rieral

Municipi:  Tagamanent  (Vallès Oriental)

Coordenades:   438430 – 4622515 – 462

Recorregut:  6,5 m

Situació

A l’extrem oriental de la pedrera abandonada del Rieral, situada uns 2 km al SSE d’Aiguafreda, al vessant hidrogràfic esquerre del riu Congost. Per anar-hi, deixarem el cotxe a la gasolinera de Petrocat que hi ha a la carretera C-17, uns 3 km abans de la sortida d’Aiguafreda.  D’un extrem de la gasolinera surt una antiga pista ascendent direcció nord que seguirem fins arribar a una construcció que pertanyia a la pedrera. De la seva dreta neix un corriol que després d’alguna marrada passa prop de l’extrem oriental de la pedrera, on ja veurem la boca de la cavitat, penjada just damunt del front de pedrera.

Història

La cova va ser visualitzada des de la distància per Ferran Cardona cap el any 2010, però no va ser fins uns anys després quan va decidir d’anar-hi, tot constatant que no era possible accedir-hi si no era utilitzant cordes, per la qual cosa calia tornar una altra vegada amb material i companys. Però el temps va anar passant i no va ser fins l’octubre de 2020 quan finalment es va preparar una sortida per tal d’efectuar la seva exploració. Per a arribar a la boca hi havien dues opcions: o bé es muntava un passamà o bé s’efectuava un ràpel des de la part alta del cingle on es troba. Es va optar per la segona opció, malgrat que el cingle fa un lleuger extraplom, cosa que obligà a efectuar un pèndol per tal d’assolir la boca.

Descripció

La boca es troba penjada just damunt del front de pedrera, al límit mateix, de manera que de la boca cap avall és paret d’excavació de la pedrera i de la boca cap amunt hi ha el cingle del terreny original. Es troba penjada a cosa de 15 m de la base de la pedrera.

La boca és de forma més o menys triangular, de 1,5 m d’alçada per 1,3 m d’amplada, coincidint la seva base amb un pla d’estratificació. La secció transversal minva ràpidament i la galeria es bifurca. La galeria de l’esquerra no s’acaba de tancar, tot continuant amb dimensions impracticables. Recorregut total, 6,5 m.

La Pedrera i el forn de calç del Rieral

En la pedrera on es troba la cova s’extreia roca calcària per tal de fabricar calç. Així, en les immediacions encara es conserva el forn de calç i restes de les construccions que donaven servei a aquesta explotació de caràcter industrial. Sembla ser que va funcionar a partir de finals del segle XIX i es va abandonar cap a la dècada de 1960. Actualment, la vegetació va engolint tots els vestigis d’aquesta antiga indústria.

Dades

Ferran Cardona – Josep Cuenca – Xavier Samarra – Jordi Llorca – Emila Doña

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)