COVA DEL MOLÍ BERNAT. SURGÈNCIA DEL MOLÍ BERNAT (Tavertet. Osona)

Ressenya d’una cova i una surgència, inèdites espeleològicament.

Cova del Molí Bernat

Surgència del Molí Bernat

Municipi:  Tavertet  (Osona)

Localització:

Partint del poble de Tavertet, prendrem el camí descendent direcció ponent que va a buscar creuar la riera pel bonic pont de pedra conegut com del Molí Bernat. Ja a l’altra banda, el camí segueix aigües avall, paral·lel a la riera. Ben aviat veurem els gorgs que es formen a la llera de la riera i que precedeixen a un imponent salt conegut com del Molí Bernat, sota mateix del qual hi ha una enorme balma, la balma de les Corts.

El camí, ara empedrat, comença a davallar fort per a salvar el desnivell del cingle on es troba el salt. Ben aviat veurem a la nostra dreta, a tocar del camí, la boca de la cova del Molí Bernat. Si continuem el camí uns metres més, arribarem a la bassa del Molí Bernat, les runes del qual es troben poc més enllà. La bassa és alimentada per un curs d’aigua abundós el qual haurem de remuntar com puguem per un terreny embardissat i de fort pendent. Després de remuntar uns 8 m de desnivell arribem a un espai balmat del fons del qual brolla l’aigua per dos punts diferents. És la surgència (o font) del Molí Bernat.

Si encara continuéssim el camí, passaríem pel davant de les runes del molí i més endavant arribaríem a la balma de les Corts, que forma el circ on s’inicia l’espectacular sot del Balà

Història:

Malgrat que la cova del Molí Bernat es troba al costat mateix d’un camí empedrat, mai no ha estat objecte dels espeleòlegs ni ha figurat a cap catàleg espeleològic. Cosa semblant podem dir de la surgència que, malgrat aportar l’energia hidràulica que feia moure el molí, sembla que poca gent s’hi ha arribat per a veure d’on i com brolla l’aigua.

Cova del Molí Bernat

Coordenades:  451157 – 4649804 – 730

La boca, de bona mida (6 m d’alt per 3,5 m d’ample), dóna pas a una galeria de 10 m de recorregut que es va estrenyent progressivament. El terra és ascendent, mentre que el sostre es manté relativament estable. Secció transversal més o menys rectangular.

Surgència del Molí Bernat

Coordenades:  451144 – 4649819 – 728

Es troba en un espai balmat de 20 m d’amplada per una fondària de 6 m. Es tracta d’una surgència doble: l’aigua brolla per dos punts diferents separats per 7 m, en la juntura d’un pla d’estratificació. A la nostra visita, el cabal d’aigua que sortia per ambdós brolladors era similar. Per la sortida de la dreta l’aigua brolla d’un laminador impracticable formant un petit salt, tota la seva aigua va a alimentar la bassa del molí. La sortida de l’esquerra brolla a nivell del terra d’un forat estret i entre pedres, les seves aigües segueixen un curs diferent i no van a nodrir la bassa. Per l’abundor d’aigua i l’humitat, el terra de la balma està ocupat per vegetació hidròfila.

Sobre l’hipotètic curs subterrani Gorgàs-Surgència

Hem llegit en algun lloc que al torrent del Gorgàs, aigües avall de la font homònima, hi ha una pèrdua en la llera que ha de donar lloc a un curs subterrani, essent la surgència del Molí Bernat el brollador de les seves aigües. Entre ambdós punts hi ha una distància de l’ordre dels 1800 m i un desnivell de 150 m.

Desconeixem quins estudis s’han fet al respecte per tal de corroborar aquesta relació hidrogeològica. Per la nostra part ens limitem a donar a conèixer aquest fet a la vegada que aportem  breus apunts geològics que poden ser d’utilitat per si hi ha algú que volgués aprofundir en el tema:

  • La surgència i el salt del Molí Bernat es troben a tocar del pla d’una falla d’importància regional, ja que seguint la direcció NW-SE creua bona part del Cabrerès i de les Guilleries.

  • Sobre el mapa, el traçat de l’hipotètic curs subterrani porta la mateixa direcció que el sistema principal de diàclasis en aquest indret.

  • L’hipotètic curs subterrani transcorreria pel nivell de calcàries de nummulits on la surgència brolla. Aparentment, a priori no hi ha una barrera geològica que pugui fer inviable la relació hidrogeològica entre pèrdua i surgència.

  • Tot i que és una apreciació molt subjectiva, l’aigua que brolla per la surgència sembla tenir una lleugera “olor a riera”.

  • I aquí ho deixem.

Dades:

Ferran Cardona – Josep Cuenca – F. Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)