COVA DE LA FONT CALENTA (Berga, Berguedà)

Important surgència càrstica, es tracta de la principal font d’una sèrie de múltiples surgències que brollen alineades en pocs metres.

Cova de la Font Calenta

Municipi:  Berga  (Berguedà)

Coordenades:   X = 401237     Y = 4661800    Z = 1018

Recorregut:  6 m

Localització:

Al sector occidental de la serra de Queralt, en el seu vessant meridional. Si partim de Berga, prendrem la carretera de Sant Llorenç de Morunys. En arribar al punt quilomètric 5, poc abans d’un revolt, surt per la dreta una pista secundària que haurem de seguir a peu.

Quan portem per ella cosa de 10 minuts, d’un revolt que fa a l’esquerra surt un corriol per la dreta que al poc creua un corrent d’aigua, que és el que prové de la font Calenta. Remuntarem aquest i pocs metres després entrem a la trinxera al final de la qual es troba la cova.

Història:

 Al mapa de l’ICC trobem retolat el topònim “Font Calenta”, però en cap lloc hem trobat referències a l’existència de la cavitat. No figura en cap catàleg espeleològic.

La font Calenta

 

Es tracta d’una surgència múltiple que brolla directament de la muntanya. No hi ha cap broc ni cap construcció de font. El nom de “calenta” sembla fer referència a que l’aigua brolla a una temperatura superior a la que se suposa que hauria de tenir segons latitud i alçada a la que es troba. Vàrem mesurar la temperatura i ens va donar 17,5 graus.

Hem comptat 6 punts de sortida d’aigua al llarg d’un tram d’uns 25 m, que hem numerat de “surgència-1” a “surgència-6”. Totes elles brollen del cantó esquerre d’una mena de rasa o trinxera cega, en cul de sac, al final de la qual es troba la cova, brollant d’ella la “surgència-1”. (veure croquis de la trinxera).

Tot plegat, surt per la font un cabal considerable d’aigua que va ràpidament muntanya avall i circula per una mena de canaleta formada de pedra tosca que la mateixa aigua ha dipositat. Tot el camí de l’aigua es veu cuidat, ja que, sembla ser, aquesta aigua serà utilitzada per aprofitaments agrícoles o ramaders.

Descripció:

La boca de la cova s’obre al final de la trinxera en cul de sac. Te forma gairebé semicircular, d’uns 80 cm d’amplada per uns 60 cm d’alçada. Cal entrar gatejant damunt de l’aigua, per la qual cosa ho vàrem fer en samarreta i pantalons curts. Una vegada passada la boca el sostre s’eleva i ens podem posar de peu. Forma una saleta de dimensions màximes 5×3 m, amb el terra totalment ocupat per l’aigua amb una fondària de l’ordre dels 25-30 cm. Al final fa un gir a la dreta i continua un metre més fins a finalitzar.

L’aigua prové d’un forat impenetrable situat al cantó esquerre, regalimant per una colada des de mitja alçada de la paret. La cova està relativament concrecionada, especialment la paret esquerra. Algú hi va posar una creu de ferro al cantó dret de la saleta.

Dades:

Ferran Cardona –Josep Cuenca – F. Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)