COVA BRIGADA LINCOLN (Pinell de Brai. Terra Alta)

Situació

Terme municipal, Pinell de Brai (Terra Alta)

Coordenades UTM (ETRS89), 288703, 4546061, 348 m.

Sortirem des del poble de Pinell del Brai per la carretera C-43 direcció a Gandesa, quan arribem al punt km 8 deixarem, el cotxe en un petit eixamplament que trobarem a la nostra esquerra, seguirem per un petit corriol on veurem un plafó que ens explica que aquí va estar instal·lat el campament per al repòs de las tropes que rellevaven als soldats del front de la batalla de l’Ebre, durant la guerra civil. Per accedir a la cova cal seguir un camí que puja, fortament, entre els arbres, i de seguida ens acosta a la cinglera on trobarem la cova.

La cova va servir de lloc de comandament i guaita del batalló Lincoln de les Brigades Internacionals. La cavitat va ser usada durant dues setmanes del mes d’Agost de 1938 per instal·lar la direcció del 58 batalló de la XV brigada Internacional, amb el nom de l’històric president dels EUA, ja que el formaven voluntaris, majoritàriament nord-americans.

Descripció

La cavitat presenta unes mesures de 17 m de longitud per 12 m de fondo i 6,50 m d’alçada màxima. Trobem al fondo de la cova algunes concrecions estalagmítiques, la cavitat ha estat objecta d’algunes recreacions i filmacions de la guerra civil.

Dades

J. Cuenca. FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)