BAUMES DELS FERRERS (Santa Maria de Besora, Osona)

Bauma (2)

Ressenyes i topografies de dues balmes que foren habilitades pel seu habitatge fins el sègle XX

Situació

Terme municipal, Santa Maria de Besora, Osona

Coordenades UTM (ETRS 89)

Bauma Nº1, 439530, 4665630, 1081 m.

Bauma Nº2

439556, 4665646, 1089 m.

Sortirem de Santa maria de Besora, per la pista que porta a Llaers, quan portem uns 2 Km agafarem una desviació a la dreta que porta a la masia dels Ferrers, la pista continua en forta pujada, quan portem uns 1300 m deixarem el cotxe en una corba molt tancada, continuarem a peu

direcció Est uns 300 m fins que trobem la cinglera a la nostra esquerra, un petit camí ens portarà a la bauma dels Ferrers Nº1, si continuem pel camí que portàvem de seguida trobarem una desviació que ens pujarà a la bauma dels Ferrers N2 que es troba uns 8 m més amunt.

Aquestes baumes sovint foren habitades per pagesos amb pocs recursos, solien ser camperols que conreaven les terres de les cases veïnes, els Ferrers, el Teixidó la Vila, la Serra, al costat dels habitatges i dins mateix de la bauma, els pagesos tenien la cort del bestiar.

Més informació a, VALLGESBISAURA

Descripcio

La balma dels Ferrers Nº 1 la trobem totalment obrada amb les restes d’habitacions i llar de foc, té una longitud de 30 m i 5 m de fondo i una alçada de 3m.

La bauma dels Ferrers Nº2 està situada sobre la bauma Nº1, totalment a frec de cingle, i conserva restes de construccions, té una longitud de 29 m per 7 m de fondo i una alçada de 4,50 m.

Dades

Emilia Doña, J. Cuenca, FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)