BALMES TORRENT FONT DE LA ROCA (Berguedà – Osona)

Situació

Sortirem des del poble de Navàs per la carretera BV-4401 direcció Prats de Lluçanès, quan arribem al punt km 17, prendrem una pista de terra que surt a la nostra dreta, continuarem per la pista principal, deixant varies desviacions a la dreta, nosaltres continuaren fins que trobem una desviació a l’esquerra, seguirem fins que la pista es fa impracticable, aquí deixarem el cotxe, per anar a buscar el llit del torrent de la font de la Roca, cercarem un lloc per descendir, ja que la riera te parets escarpades, descendirem al mateix. Al llit aigües, avall trobarem les balmes, estan enclavades en un lloc molt feréstec.

Terme municipal, Santa Maria de Merlès (Berguedà) – Oristà (Osona).

Les dues balmes es troben al rec del torrent. Aquest torrent serveix de límit comarcal i municipal. Així les balmes es situen, parcialment, en els dos límits.

Balma Torrent Font de la Roca

Coordenades UTM (ETRS89), 416989, 4647820, 625m.

Balma Gran, Torrent Font de la Roca

Coordenades UTM (ETRS89), 416976, 4647759, 619m.

Descripció

La primera balma, la és situada en un salt de aigua del torrent, on trobem un important dipòsit de tova calcària i un caos de blocs, la cavitat presenta una longitud de 26 m, per 3 m de fons i 2,80 d’alçada.

La balma Gran del Torrent de la Roca, presenta una longitud de 46 m per 11 m de fondo i 4,50 m d’alçada. Trobem un important dipòsit de tova calcària, parcialment recobert de molses. També s’observen diverses concrecions calcàries, estalactites, crostes. 

Dades

J. Cuenca, FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)