BALMA DELS DEBANADORS (Mura, Bages)

Històrica balma, amb una font al seu interior, que ha estat habilitada i utilitzada fins a èpoques recents.

Sinònim (=espluga dels Venedors)

Situació

Terme municipal, Mura (Bages)

Coordenades UTM (ETRS89): 414374, 4613490, 809 m.

Sortirem de l’aparcament de l’Alsina del Salari, per un camí que surt a la nostra dreta que ens pujarà fins al coll de Boix, des d’aquí cal seguir un camí que ens porta cap a l’Era dels Enrics, abans d’arribar surt un corriol a la dreta que ens conduirà a la balma dels Debanadors.

Descripció

La balma està parcialment obrada, sempre ha servit com a refugi, una funció per la que està ben preparada, al tenir una font al seu interior, (font del Rossinyol). La cavitat consta de dues parts, la primera té unes dimensions de 16 m de llargada per 14 m de fondo i 2,50 m d’alçada, la segona presenta unes mesures de 7 m de llarg per 8 m de fondo i 2,50 m d’alt.

El 1590 la balma va ser l’escenari d’un assassinat, el 9 de novembre d’aquell any es va trobar un home mort per dos forts cops al crani i dues punyalades al coll, es va descobrir que es tractava de un pelegrí que tornava de visitar la tomba de l’apòstol a Santiago de Compostela, havia tingut la mala fortuna de ser assaltat i mort per uns bandolers, quan nomes li faltava una hora de camí per arribar a casa seva.

Dades

Ana Ruiz. J. Cuenca. FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)