BALMA DE LA FONT TOSCA (Santa Maria de Besora, Osona)

Balma que va ser aplanada i tancada per un mur per aprofitar el rec de les aigües que brollen de l’interior.

  

Balma de la Font Tosca

Municipi:  Santa Maria de Besora (Osona)

Coordenades:

0439646 – 4665631 -1053

Amplada:  37 m

Fondària:  9 m

Situació

Del poble de Santa Maria de Besora prendrem la pista asfaltada direcció a Llaés, que deixarem als 2 km per a agafar una pista a la dreta que mena a la masia de Ferrers. La pista continua ara en forta pujada tot fent unes quantes marrades. En arribar a un petit collet l’haurem de deixar per a agafar un corriol que surt per la dreta i pren direcció llevant. Deixarem enrere les balmes dels Ferrers, que queden a certa alçada a la nostra esquerra (veure l’article que varem dedicar a aquestes balmes) i cosa d’uns 150 m més endavant ja intuirem l’existència de la balma de la Font Tosca, també a certa alçada a la nostra esquerra. Continuant el corriol, en pocs metres arribarem a un torrent, lloc on trobarem la font Tosca.

Història

A l’igual que les veïnes balmes dels Ferrers, aquesta balma va ser aprofitada per l’home en temps no gaire llunyans, però a diferència d’elles no va ser per a construir-hi un habitatge, sinó per a tenir l’hort. Si més no això es desprèn del mur de contenció fet amb gruixudes pedres per tal d’aconseguir una important superfície plana de conreu. Si a això afegim l’existència d’un aiguaneix dins  mateix de la balma que proveeix l’aigua per a l’hort, com també l’orientació sud de la balma que fa que el sol arribi molt endins, ens trobem en un indret molt adient per a que els estadants de les balmes dels Ferrers poguessin conrear les seves hortalisses.

D’altra banda,  i a diferència de les balmes dels Ferrers que son molt conegudes i esmentades en guies excursionistes, la balma de la Font Tosca ha passat desapercebuda, fins al punt que ens ha resultat difícil arribar a conèixer el seu nom.

Prèviament a la nostra visita, aquestes balmes havien estat topografiades per Jordi de Valles i companys, però les topografies mai no han estat publicades.

Descripció

Balma orientada al sud amb una amplada de 37 m i fondària màxima de 9 m. El terra és molt pla gràcies a que s’hi va construir un mur de contenció amb pedres gruixudes per tal d’augmentar al màxim la superfície útil.  El mur ocupa gairebé tota l’amplada de la balma i tendeix a tancar-se per ambdós extrems. Del fons de balma brolla una font l’aigua de la qual s’entolla ben aviat, però que en altres temps donaria reg a l’hort.

La Font Tosca

Uns pocs metres més enllà de l’extrem oriental de la balma, un torrent es despenja pel cingle on es troba aquesta tot formant un bonic saltant cobert de pedra tosca. A la seva part baixa brolla de la pedra tosca mateix una font relativament abundosa, es la font Tosca, que dóna nom a la balma.

Dades:

Ferran Cardona – Josep Cuenca – Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE NADALONA (GEB)