BALMA DE LA FONT DEL LLADRE (Vacarisses, Vallès Occidental)

Ressenya i topografia d’una llegendària balma amb una font al seu interior, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

Situació

Terme municipal, Vacarisses (Vallès Occidental)

Coordenades UTM (ETRS89), 413147, 4610623, 733 m.

Sortirem de l’aparcament de la Alsina del Salari, pujarem fins al coll de les tres Creus, aquí agafarem el GR -5, passarem pel collet Gran, vorejarem el Paller de Tot l’Any,

quan hagem passat la desviació per pujar al cim trobarem a l’esquerra un trencall que baixa per uns esgraons de roca, escalers, que ens deixarà a la balma de la Font del Lladre, que trobem ben amagada sota unes roques.

Descripció

La balma té una longitud de 30 m i una fondària, regular, de 6 m fins al centre de la cavitat on trobem una font amb aixeta i una petita galeria de 4 m  de longitud i una amplada de 70 cm, que fa augmentar la fondària fins als 10 m, l’alçada màxima de la balma es de 3 m. Degut a la seva altitud la font no més raja en èpoques de fortes pluges. Com el seu nom indica, aquesta balma va ser utilitzada per personatges, freqüentment bandolers que volien amagar-se per a no ser atrapats. El 4 de maig de 1570 hi ha la notícia de l’assalt a un argenter de Barcelona per part de sis lladres armats amb pedrenyals que va tenir lloc a les proximitats d’aquesta font. La font ja es coneixia amb aquest nom al final del segle XVI.

Dades

J. Cuenca, FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)