AVENC DEL GRAU (La Nou de Berguedà)

Ressenya i topografia, inèdita, d’aquest interesant avenc.

Avenc del Grau (o de Ratpenats)

La Nou de Berguedà

 Coordenades:   X = 0408232     Y = 4672545    Z = 983

Recorregut:  69 m

Fondària:  -26 m

Localització:

A uns 450 m al NNW de Malanyeu, a curta distància del Grau, curiós pas natural que a manera de bretxa amb un bloc encastat permet superar una cresta rocallosa que davalla pel cingle del Devesó. Sortint de l’església de Malanyeu prendrem la pista que al poc passa pel costat de la masia de Cal Frare.

Un centenar de metres després l’abandonarem per a seguir un camí que surt per l’esquerra (marques de pintura blanca i groga), creuarem el rec del Griell i poc després arribarem a Cal Sastre.

El camí comença a davallar, fa alguna marrada i arriba a un altre camí que seguirem cap a la dreta. Poc després el camí puja fort tot fent alguna marrada fins arribar al pas del Grau. Just passat aquest, veurem un estret corriol a l’esquerra que en pocs metres ens ha de situar a la boca inferior de la cavitat.

Història:

Cavitat espeleològicament inèdita en no figurar a cap catàleg. Varem tenir notícia de la seva existència  en llegir la descripció d’un itinerari excursionista on es feia constar que aquest passa a prop d’una cavitat anomenada “Cova del Grau” i de la qual no vàrem trobar cap referència.

Ara sabem que la cavitat va ser explorada per membres del Club Esquí Berguedà, que fins i tot van gravar un vídeo de l’exploració, sense donar gaires pistes sobre la seva situació, la qual va ser facilitada a un dels membres per una avia que havia viscut a Malanyeu i que coneixia la cavitat amb el nom de “Cova de Ratpenats” (a la nostra exploració no hem vist cap ratpenat ni vestigis de guano)

Amb aquestes dades, varem decidir anar a buscar-la per a explorar-la i topografiar-la, cosa que varem aconseguir fer el 9 de novembre de 2020.

Descripció:

La cavitat, estructurada al llarg d’una fractura, presenta tres boques que es troben subdividides por alguns blocs encastats. L’accés normal s’efectua per la boca inferior.

Després de davallar 2 metres arribem a una galeria recta que podem recórrer durant 12 m abans de que un pou ens barri el pas. Mitjançant tècniques d’oposició podem superar l’obstacle i arribar a l’altre cantó, on la galeria continua amb traçat ascendent i ens situa sota la vertical de la boca superior.

El pou dóna accés a una vertical de gairebé 5 m i aterra a la part alta d’una galeria que continua en ambdós sentits. Cap el NE s’inicia una rampa amb fort pendent (prop de 45 graus) que després de 13 m ens situa a la cota més fonda de la cavitat (-26 m). Cap el SW podem recórrer una galeria de 12 m. Paral·lelament a ella i a un nivell superior es desenvolupa una altra galeria amb 8 m de recorregut.

Dades:  

Ferran Cardona –Josep Cuenca

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)