TORRENT DELS ABADALS (Castelbell i el Vilar. Bages)

TORRENT DELS ABADALS

Itinerari per un torrent habilitat i equipat per facilitar la seva travessia.

El torrent dels Abadals el trobem a la comarca del Bages, a Castellbell i el Vilar, Neix entre els turons de Comellats i Morcolius a la zona de la Creu de la Capella. Primer es dirigeix cap el nord i després gira cap a l’est tot iniciant un fort descens fins   que  desemboca al Llobregat.

Es tracta de un recorregut curt i fàcil, totalment equipat, ideal per passar un matí divertit amb la família.

Per arribar-hi, hem d’agafar la C-55 i sortir al poble de Castellbell i el Vilar. Deixarem el cotxe a la plaça Lluís Companys i d’aquí ens dirigirem al pont vell per a creuar el Llobregat.

Prendrem una pista a l’esquerra que ens porta a una granja. Buscarem a la dreta entre el canyissar,on trobarem el túnel, que en realitat son dos túnels, un d’obra que creua sota la via del tren i un altre metàl·lic que passa per sota la C-55. A partir de aquí anirem remuntant el torrent.

Descripció

Per ampliar les imatges cliqueu a sobre

Es tracta d’un torrent fàcil que va sortejant diversos ressalts de la torrentera, amb escales de fusta, clavilles i alguna cadena. No és necessari l’ús de material, solament caldrà portar un frontal per a creuar els túnels. Segons l’època,  el traçat es pot presentar mes espès de vegetació i amb més aigua.

Després dels túnels s’inicia el recorregut ascendent del torrent, la major part del terreny és format per còdols de diferent mida amb una vegetació exuberant.

Ben aviat arribarem al primer ressalt equipat amb escales de fusta, es tracta del salt dels Tres Engorjats.

Tot seguit, passarem per sota d’un antic pont de pedra anomenat el pont del Solell.

Trobarem a continuació un doble ressalt, el salt de les Botes d’en Joan, també equipat amb escales de fusta.

Tot seguit tenim un salt més curt equipat amb clavilles al que seguirà un altre pas equipat amb clavilles, el salt de la Madrona.

Un corriol creua el torrent i arribem a un caos de roques, el salt del Degotall, que forma el penúltim salt, unes clavilles i unes cordes ens ajudem a superar-lo.

A continuació trobem el pas més vertical del torrent, el salt sota el Coll, de 6m, que superarem per unes clavilles fins la base de la paret, la qual seguirem per l’esquerra fins a trobar el pas de la Guineu, equipat amb unes cadenes, on donarem per acabat el torrent dels Abadals, amb un recorregut de 2,5km.

Dades

J. Solagran, F X Samarra, J. Cuenca

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)