ELS INTRIGANTS AVENCS DEL PUJOLET (Torrelles de Foix, Alt Penedès)

copia-de-img_20160817_111351

Presentem les topografies i les ressenyes dels avencs del Rot (P1), petit del Puig Pedregós (P2) i Josep Cuadrench (P3), situats al Pujolet, dins del terme municipal de Torrelles de Foix (Alt Penedès)

Persiquitori, quaesitori

Imitant als antics monjos que anaven a la recerca de grans o petits objectius per l’exaltació de l’Església Catòlica, i salvant les distàncies temporals i religioses, ens trobem a perfectes estoics que es dediquen a la recerca i catalogació de cavitats.

Històricament aquesta figura eclesiàstica podia definir a un buscador de persones per a la Santa Inquisició a fi i efecte de fer-li un entretingut interrogatori, o a un buscador del Sant Grial, o a un buscador de les veritats divines, o a qualsevol empresa que sa eminència o el bisbe de torn l’encarregués.

Avui dia, en l’àmbit en el que ens movem, de la recerca de cavitats, es tractaria de trobar per qualsevol mitja, aquell fenomen subterrani inèdit o escadusserament documentat i oblidat a la memòria dels tristos mortals. I aquí intervenen els o les persiquitori.

ave-maria

La recerca ha de ser bibliogràfica, documental i oral, també la feina abans dita de gabinet o de ratolí de biblioteca, que avui dia s’ha ampliat amb la recerca a les xarxes i cartografia digital. Així doncs, amb tota la informació disponible passem a l’acció, la més plausible és la recerca “in situ”, o sigui la prospecció pura i dura. Es tracta de la part més pràctica o tangible que és la de patejar serres, turons, congosts, etc.

La col•laboració dels naturals del país sempre és fonamental i definitiva, tant per trobar la ubicació, com per determinar el topònim correcte del forat i les seves llegendes.

Amb aquesta dissertació vinc a dir, que no seria possible la realització d’aquests petits articles o relats sense l’existència i fonamental participació d’aquest esplèndid i irrepetible equip de persiquitori: Josep, Xavi, Jordi(s), Montse, Carles, Ferran, Joan (s), Estefania, Anna, Carme, Emilia, Víctor, abnegats i voluntariosos que han anant rellevant a altres no més importants com, Josep Pastor, Mari, Manel, Truji, Paco, Josep Lluís, Alex, i molts altres dels que la nebulosa de la meva memòria ja no recorda.

Inventarium

El cas que ens ocupa és la catalogació/recuperació de tres avencs ubicats al turó del Pujolet, on la recerca bibliogràfica del Talismà, i les importants aportacions de McGiver, així com de l’Estefi, ens va arribar a recuperar de l’oblit aquestes tres cavitats.

Primer es va anar a la recerca de l’avenc Josep Cuadrench, la seva localització va ser tot un èxit, la segona sortida a la qual pensaven que anaven a explorar un petit avenc de -12 metres (1), va ser força profitosa i es va trobar un avenc que semblava inèdit i un altre més petit.

Com és habitual quan comences a trobar més d’una cavitat, tenim molts dubtes sobre quina és quina (si n’hi ha alguna cosa catalogada prèviament) apliquem el mètode científic alfanumèric, que consisteix en posar sigles a les boques amb una lletra i un número. En aquest cas va ser la lletra P de “Pujolet” que és el nom d’aquest petit turó a prop del santuari de Foix.

planell2

Exploratio et tumultu

El primer conflicte el trobem amb el nom del turó, ja que a una circular de Vilafranca dels anys 50, l’anomenen com a “Puig Pedregós”. Veiem altres publicacions i a més a més constatem que el nom oficial de l’ICC és el Pujolet, ens inclinem per aquesta denominació. Resolt el primer entrebanc del “nom de la cosa” o topònim de l’indret, anem a les cavitats.

El dia de les exploracions va ser molt calorós. Poc després de deixar els automòbils i agafar el camí i la següent desviació Pujolet a munt, trobem a la dreta una interessant depressió del terreny, evidentment d’origen càrstic. De primeres veiem una antiga construcció de pedra seca, després un parell de covetes sota els blocs no catalogables (N.C.) doncs potser no feien més de dos metres de recorregut.

A sobre trobem un pou, tapat parcialment per brancam, restes de la poda indiscriminada i sense netejar, que ha deixat tot el turó ple de combustible per alimentar un proper incendi.

El pouet vist des de dalt sembla que s’acabi a uns 3 m de fondària, però com som tafaners de mena, ho baixem amb una fàcil desgrimpada. A la base trobem una obertura, suficient per al pas d’un explorador, una petita rampa aboca un pou. Això promet! El cataloguem com a P-1.

thumbnail_p1_1

Aquest no és l’avenc que Estefania i el Talismà van localitzar com a “Avenc Josep Cuadrench”. Prenem les coordenades i continuem, no n’hi ha cap instal•lació de capçalera i sembla inèdit. Ja ho veurem.

Continuem caminant i al costat del camí abans d’arribar a l’avenc Josep Cuadrench, trobem un altre petit enfonsament que té un avenc a un lateral. Ho mirem i sembla que s’acaba. No contents amb aquest veredicte baixem els 2 m que sembla que té, i efectivament pot ser que apartant alguns rocs continuï . Ja tenim el P-2. Ho deixem així i continuem cap a l’avenc Josep Cuadrench.

p2

Explorant aquesta cavitat, constatem que té més fondària que els 12 metres que ens indiquen a la publicació de referència (1). A més, la topografia que hi publicaren no coincideix amb la d’aquest avenc… ?

cuadrench

Aixequem topografia i fem fotografies. Amb tanta confusió, decidim catalogar provisionalment l’avenc Josep Cuadrench com a P-3.

A la tornada fem desobstrucció i topografia del P-2, resultant un petit avenc de -6 m. I també davallem, explorem i topografiem el P-1, la cota màxima assolida es de -12 m.

Més tard veurem que,
1.- El P-1, s’assembla força a la topografia que els exploradors de la SIRE-Sants van publicar com a avenc Josep Cuadrench (1).

2.- El P-2, coincideix amb el dibuix del croquis de la SIRE-Sants que li donava -3 metres de fondària i denomina com avenc petit del Puig Pedregós (1).

3.- El P-3 és efectivament l’avenc Josep Cuadrench, per les descripcions dels seus primers exploradors, cota i comparació d’una fotografia antiga amb una d’actual (2).

Aquí us presentem les fitxes de les cavitats

AVENC DEL ROT (P-1)

Situació

Tm: Torrelles de Foix (Alt Penedès)
Lloc: El Pujolet, Puig Pedregós.
Coordenades: UTM 31T (ETRS89) 379562,4585647
Altitud: 666 msnm

Espelometria: Desnivell: -12 m
Recorregut: 23 m

copia-de-copia-de-p1-bis

Accés

Deixarem l’automòbil a l’aparcament del santuari de Foix, al cantó NO d’aquesta explanada i base d’un turonet anomenat el Pujolet.

Agafarem un corriol, que haurem d’abandonar a una cinquantena de metres (trobarem un senyal d’avenc), tirarem cap a l’esquerra a munt, camp a traves, a la nostra dreta veurem una antiga cabana de pedra seca al costat d’un barranquet, creuarem aquest, aquí observarem un parell de cavitats entre blocs, no catalogables, i a la part de dalt (vessant esquerra del torrent) trobarem aquest avenc.

Història

L’avenc es trobava tapat per la vegetació i les restes de la poda de la pineda. Després de fer la neteja corresponent, vam veure que no havia cap senyal d’exploració anterior. I no vam trobar cap referència bibliogràfica.

Més tard es van adonar de certes similituds de la nostra topografia amb altre de la SIRE-Sants de 1989, amb la mateixa cota de fondària, i que aquest grup explorador denominà com, avenc Josep Cuadrench (1).

També que, Virella (3) en la seva obra, Catalogació de cavitats de les comarques penedesenques i encontorns, dóna com visitat per ell l’avenc del Rot, amb les dades que transcrivim, -20, 18 m. (al Puig Pedregós). Al referir-se a l’avenc Josep Cuadrench, diu el següent, (a la carena del Puig Pedregós)

És possible que la SIRE confongués aquest avenc amb el Josep Cuadrench. També que l’avenc del Rot es tracti d’un altre avenc d’aquesta zona que no hem localitzat. Però el que si resulta més evident és que al Pujolet n’hi han, fins ara, tres avencs catalogables.

Descripció

Una boca de 2×0,80 m dóna a un P-2,50, a la base d’aquest podem veure una gatera que amb facilitat ens aboca a un P-6,80.

Ens trobem a una diàclasi, d’un metre d’amplada de mitjana, amb força blocs caiguts. La davallada del pou acaba en una rampa, si pugem direcció NO als 4 finalitza amb un tap de rocs. A l’esquerra observem una fissura d’uns 4,50 m, però totalment impracticable per la seva estretor.

thumbnail_p1_4

Si baixem, la galeria va en direcció S, l’alçada és d’uns 3 m, l’amplada continua al voltant d’1 metre. Les parets estan recobertes per processos litogènics. A la banda dreta n’hi ha 2 pouets de uns 2 m, de difícil accés, el segon es el que dóna la màxima fondària de la cavitat: -12 metres.

thumbnail_p1_2

thumbnail_p1_5

AVENC PETIT DEL PUIG PEDREGÓS (P-2)

Situació

T.m.: Torrelles de Foix (Alt Penedès)
Lloc: El Pujolet, Puig Pedregós
Coordenades: UTM 31N (ETRS89) 379586,4585553
Altitud: 674 msnm

Espeleometria
Desnivell: -6 m
Recorregut: 7 m

copia-de-p-2

Accés

Des de l’avenc P-1 anirem ascendint el turó cap al SE, per un caminoi, i en pocs minuts trobarem aquest forat a l’esquerra del camí.

Història

Petit avenc explorat  per primer cop per la SIRE-UEC de Sants el 26 de febrer de 1989 (1). Els seus primer exploradors el van batejar com, Avenc Petit del Puig Pedregós.

Descripció

Ens trobem amb una depressió del terreny on visualitzem una entrada triangular d’uns 0,70 m, per sobre trobem un altre accés amb una boca, 1,70×0,80 m.

thumbnail_p2_1

Entrarem per la triangular i baixarem un r-1,60 m, a la base d’aquest pouet veiem que la cavitat continua en fort pendent, uns 4 m més amb una alçada d’uns 0,40 m, fins que queda reblerta pels rocs.

p2_1

thumbnail_p2_3

thumbnail_p2_2

AVENC JOSEP CUADRENCH (P-3)

Situació

T.m.: Torrelles de Foix (Alt Penedès)

Lloc: El Pujolet, Puig Pedregós

Coordenades: UTM 31N (ETRS89) 379613, 4585475

Altitud: 678 m.

Espeleometria:

Desnivell: -25 m.

Recorregut: 52 m.

copia-de-j-cuadrenc2

Accés

A una vintena de metres des de l’avenc P-2, seguint el camí, el trobarem a l’esquerra.

Història

Gràcies a la publicació “Entre Cel i Terra Foix (2)” podem saber que la a cavitat va ser explorada per primer cop a l’any 1959 pel ERE-AEC de Vilafranca del Penedès

32371472

“…el dilluns 30 de març de 1959, l’ERE de l’AEC Vilafranca (Equip de Recerques Espeleològiques de l’Agrupació Excursionista de Catalunya, Delegació de Vilafranca, que tenia la seva seu al Museu) va fer la primera exploració a un avenc situat al Puig Pedregós, molt a prop del santuari de Foix, al qual se li va donar el nom d’ avenc d’en Josep Cuadrench en honor de qui llavors era president de la barcelonina entitat muntanyenca de la plaça del Pí (l’AEC). En Josep Cuadrench i Castellà (epd) va fer molt per l’excursionisme català, però molt especialment pel penedesenc, i el vilafranquí, en aquells anys de dificultats econòmiques i entrebancs polític, especialment pel que fa a les entitats excursionistes” (2).

article-1bis

copia-de-article-2bis

Descripció

Una boca de 1,22×0,70 m ens aboca a un P-3,80. Ens trobem a una diàclasi que anirem baixant uns 5 m i superarem un r-1,70, l’amplada mitja es d’uns 0,50 m. A 7,50 m més a baix trobem una gatera que dona accés a un pouet (r-1,80).

cuadrench19

En aquest punt pujarem un r+1,50 i accedim a una saleta superior amb recobriments litogènics, la saleta té unes dimensions d’uns 4×2 m, i també una fissura amb un pou de 7,80 m sondejats, que dóna a la sala inferior que descriurem més endavant.

imgp2449

cuadrench18

Baixant el r-1,80, ens trobem amb un petit cubicle d’1,30×0,80 m, i a la dreta un P-6,40, davallarem aquest pou. A uns 3,40 m n’hi ha un bloc que facilita el ràpel.

cuadrench17

Ara som a una galeria, orientada en una diàclasi N-S. L’amplada oscil·la entre 1,50 i 2,50 m. A la banda sud trobem un pouet de 2 m de fondària, molt estret i sense continuació. L’alçada fins al sostre és d’uns 8 m.

cuadrench9

cuadrench2

cuadrench4

cuadrench6

cuadrench7

cuadrench8

cuadrench9

cuadrench10

cuadrench11

cuadrench12

cuadrench13

cuadrench14

cuadrench15

cuadrench16

Avançant uns 10 m pel caos de blocs direcció nord, a l’esquerra trobem una rampa ascendent que fineix al peu d’una colada. Aquí també trobem un petit orifici que dóna a un pou de 4 m sondejats.

A la dreta ens endinsarem per una petita galeria d’uns 5 m fins que la seva estretor ens impedeix continuar. Aquí assolim la fondària màxima de la cavitat: -25 metres.

Bibliografia

(1). AYMAMI, G. (1989).- “Contribució al coneixement espeleològic de l’Alt Penedès (13a nota)”. Excursionisme (173): 374-377. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.

(2). UDINA CASTELL, Lluís M. Entre Cel i Terra Foix. Pp. 10-11. Ed. La Fura. Vilafranca del Penedès. 1992.

(3). VIRELLA, Joan (1978).- Experiències a l’entorn de la localització d’estacions prehistòriques Apèndix. Catalogació de cavitats de les comarques penedesenques i encontorns”. Miscel·lània Penedesenca, 1: 241-269. Institut d’Estudis Penedesencs. Vilafranca del Penedès

Participants

Montserrat Mañosa, Anna Ruiz, Estefania Cuenca, Josep Solegran, Josep Cuenca, Jordi Navarro, Enric Porcel

Text: Enric Porcel i Caro
Fotografies: Jordi Navarro. Estefania Cuenca

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB) – CENTRE EXCURSIONISTA CASTELLAR