COVA TOSCA (Cornudella de Montsant. Priorat)

Curiosa balma tancada parcialment de dalt a baix per una formidable formació de pedra tosca.

Situació

Terme municipal, Cornudella de Montsant (Priorat)

Coordenades UTM (ETRS89), 328626, 4569524, 665 m d’alçada.

La cova de la Tosca es troba al marge esquerra del riu Siurana en el cingle que trobem entre el riu i el poble de Galligant.

Està situada molt a prop de la Cova Porta Lloret de la que en recent vam publicar la seva ressenya (veure)

Sortirem des d’Arbolí, agafarem la primera desviació a la dreta que és la pista que puja al mas Salín, aquí deixarem els cotxes, seguint pel camí que ens porta al grau del Vincabrer, continuarem direcció NE fins que trobarem un encreuament de camins, un a la dreta que és el que hem de seguir, hi un altre a l’esquerra que du al llit del riu Siurana. Un cartell indicador ens marca el camí correcte. Amb una forta pujada hi en pocs minuts ens conduirà a la cova de la Tosca.

Descripció

Per ampliar les imatges cliqueu a sobre

La cova de la Tosca té unes dimensions, de 13m de llargada per 12m d’alçada i una amplada de 40m. El dipòsit de pedra tosca té uns 18m de longitud per uns 17 d’amplada. L’aportació hídrica que ha ocasionat l’acumulació de pedra tosca prové d’un torrent exterior que circula per sobre de la cinglera.

Afegim la descripció de la cova Tosca que va publicar Salvador Vilaseca al seu article sobre la cova Porta Lloret

Cova Tosca.
Es esta cueva una gran cavidad formada por la acción erosiva de las aguas en un entrante del escarpe calcáreo. Sus paredes están cubiertas de una gruesa e irregular costra estalagmítica o (tosca); en ellas crecen algunos helechos, entre infinidad de chorreones y goteros. En medio se eleva una colosal pirámide rocosa, cubierta igualmente de concreciones, por cuyas paredes gotea el agua que sobre aquella cae desde la bóveda y que a veces se acumula en pequeños cuencos naturales, particularmente en el que existe en la parte superior. Un tronco de árbol colocado, desde hace tiempo, sobre dicha especie de pirámide, facilita la ascensión hasta aquel depósito.

La cueva prehistórica (Porta Lloret)  se halla al mismo nivel y a unos cincuenta metros aguas abajo de la Cova Tosca, en un rincón del escarpe, en un lugar casi oculto por la vegetación y por varios bloques desprendidos de los estratos.

Participants

Carmen Bañolas, Ferran Cardona, Francesc X Samarra, Josep Cuenca.

ESPELEO CLUB DE GRÀCIA (ECG) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)