COVA DEL CINGLE DEL BODRO (Cornudella de Montsant. Priorat)

Aquesta cova havia restat inèdita espeleològicament. A continuació us presentem els treballs de catalogació que hem realitzat.

En recent des d’aquesta mateixa plana van inserir les fitxes espeleològiques de dues coves veïnes, cova Porta Lloret,

i cova Tosca

Avui afegim una altra cova, sense ressenya espeleològica anterior, enclavada a la mateixa alineació de cingleres.

Cova del Cingle del Bodro

Situació

Terme municipal, Cornudella de Montsant (Priorat)

Coordenades UTM (ETRS89), 328456, 4569486, 673 m d’alçada

La cova es troba al marge esquerra del riu Siurana al peu del cingle que trobem entre el riu i el poble de Galligant. Sortirem del poble d’Arbolí per la carretera, continuarem pel primer desviament a la dreta que ens conduirà al mas Salim, aquí deixarem els vehicles.

Hi seguirem el camí que baixa pel grau de Vincabrer, continuarem direcció NE fins que trobarem unes grans pedres despreses del cingle on trobarem la cova del Cingle del Bodro.

Toponímia

A diferents ressenyes de rutes excursionistes aquesta cavitat està senyalitzada com, cova del Cup, o dels Cups, però segons la pregunta sobre el nom d’aquesta cova que li va fer Joan Pallisé a Rafel Ferré, reusenc, molt bon coneixedor de la zona i divulgador que fa una valuosa tasca de recerca, retrobament i arranjament de camins i altres indrets simbòlics de les muntanyes, per exemple publica al Twiter, Camins oblidats, Ferré el va venir a contestar que, el cingle es coneix com a “Cingle del Macià Bodro” (no Bodró com escriu l’ICC).

La cova del Cup o Cups no té res a veure amb aquesta del cingle del Macià Bodro, doncs la cova del Cup és al cingle Roig, a la que també se l’ha aplicat el darrer nom de, cova de la Tuïs, tot i que abans potser es conegués com, la cova de les Monges…

Així que nosaltres, seguint les indicacions dels experts, hem designat a aquesta cavitat amb el nom de lloc, cova del Cingle del Bodro

Descripció

Recorregut, 92 m. Desnivell -11 m.

Per ampliar les imatges cliqueu a sobre

El procés geològic del retrocés de la cinglera ha provocat la caiguda de molts i grans blocs de roca que a l’esbaldegrar-se s’han anant amuntegant, deixant espais entre ells que originen buits entrellaçats que formen cavitats subterrànies. Així mateix, també podem apreciar el mateix fenomen a la molt propera cova de Porta Lloret, i en altres cavitats que s’han format per les idèntiques circumstàncies a la mateixa zona.

A l’entrada de la cova trobem els restes d’un antic mur de pedra seca que n’hi dóna pas a una sala de 13m de llarg per 10m d’amplada amb una alçada de 2,50m, aquesta sala comunica amb la resta de la cova a través d’un tram obert de sostre de 7m de longitud. Continua la galeria subterrània per una sala de 5m de llarg per 12m d’ampla, aquí, al sector N s’obre l’accés a un pis inferior per una rampa de 18m de llarg per a on vam arribar als -11m de fondària.

La cova es desenvolupa dins d’un gran caos de blocs, tractant-se d’un procés clàstic originat per el despreniment de grans blocs de roca de la cinglera.

Participants

Joan Pallisé, Ramon Sendra, Ferran Cardona, Josep Cuenca i Francesc X. Samarra

ESPELEO CLUB DE GRÀCIA – SIS CENTRE EXCURSIONISTA DE TERRASSA – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA