COVA DEL CARXOL i COVARRONS DEL FONDO DEL BRUC (Begues, Baix Llobregat)

Cova del Carxol

INTRODUCCIÓ

Ací presentem dues petites cavitats del massís del Garraf, una d’elles totalment inèdita, els Covarrons del Fondo del Bruc, que dormia plàcidament a una de les meves carpetes de dades d’exploracions i recerques. Pot ser, pel seu poc recorregut havia passat desapercebuda, i no hi era catalogada, malgrat que el massís del Garraf té poques cavitats de recorregut horitzontal.

I l’altra, la Cova del Carxol, era coneguda de bell antuvi, ja que és una possible estació prehistòrica. La seva primera exploració de caràcter espeleològic la va fer el pioner de la SES-Puigmal l’Emili Sabaté (†) que ens va deixar una molt bona topografia de la cova, i va sortir catalogada al “Catalogo Espeleológico del Macizo del Garraf” de J. Borràs, tot un clàssic de publicació i referent de tot espeleòleg que explori al Garraf. Aquesta cavitat restava també força oblidada i vam decidir trobar-la i referenciar-la com a tasca d’actualització de dades del Catàleg Espeleològic de Catalunya.

Cova Petita

COVA DEL CARXOL

Situació

T.m.: Begues (Baix Llobregat)
Lloc: Penyes del Carxol
Coordenades: ETRS89 31N 406575,4572966
Altitud: 384 m

Espeleometria

Recorregut: 16 m.
Desnivell: +2 m.

Cova Carxol petita
Recorregut: 3 m.

Accés

Aparcarem l’automòbil a l’entrada de la pista tancada amb cadenat, que porta al mas del Carxol. Comencem a caminar per la pista per a abandonar-la a la primera corba a l’esquerra, passada una paret rocallosa. Haurem de desviar-nos a la dreta, no hi ha camí, i el pendent és fort, anirem resseguint corriols de senglars fins a arribar a una torrentera que seguirem fins a la cinglera del puig del Carxol, on fàcilment trobarem la cova. Podem trigar uns 15 minuts de penosa pujada.

Entrada a la cova del Carxol

Història

Cavitat explorada i topografiada el 1960 pel Forjador de l’Història Esportiva de Catalunya al vessant de l’espeleologia: Emili Sabaté i Serra (†), membre de la S.E.S. del C.E. P. (1).

Més endavant, en moments indeterminats ha patit la visita de furtius que han remenat part del sostrat arqueològic de la cavitat.

Actualment la cavitat té un nivell de protecció com a Bé Cultural d’Interès Local del municipi de Begues (fitxa número 217) (2). Recordem que Begues és el municipi de Catalunya que més fitxes de cavitats té catalogades al seu patrimoni: exactament 94.

Rat penat a la cova petita

Descripció

De fet són dues cavitats, ja que a la dreta de la boca de la Cova del Carxol, a 5 metres, trobem una petita cova (Cova Carxol Petita), de 3,50 metres de recorregut.

Cova del Carxol

La boca de la Cova del Carxol té 2,20 metres d’amplada i 2,40 metres d’alçada.

Cova del Carxol

Accedirem per uns esglaons de pedra col•locat per la mà humana.
Avançarem còmodament uns 7 metres i trobem una cata arqueològica clandestina.

Prenent dades topogràfiques

Aquí l’amplada és d’1,60 metres i l’alçada d’1,10 metres. 9 metres més enllà la cavitat fineix en una gatera sense possibilitats de progressió.

Curiosa formació de degoteig

Cova del Carxol

Bibliografia

(1) BORRAS. J.- Catalógo Espeleologico del Macizo del Garraf, vol. III. Pp 131-132. Barcelona. 1974.
(2) PÉREZ, J.A.; VILANOVA, O.; ESTEVE, X. Memoria del Patrimoni Cultural de Begues. Pp. 63. Ajuntament de Begues. 2010.

COVARRONS DEL FONDO DEL BRUC

La Bola des dels Covarrons

Situació

T.m.: Begues (Baix Llobregat)
Lloc: Fondo del Bruc
Coordenades: ETRS 89 31 N 407806, 4572279
Altitud: 441 m

Espeleometria
Recorregut: 13 m.
Desnivell: +7 m.

Accés

L’accés més recomanable és des de la pista de Plana-Novella a Begues. Aparcarem l’automòbil a l’entrada de la pista, tancada amb cadenat, que porta al mas del Carxol. Entre les Penyes Negres i les Penyes de Carxol.

Visió dels Covarrons des d’abaix

Ací començarem a caminar per la pista, i a mitja pujada ens desviarem a l’esquerra per un camí que va resseguint les torretes d’A.T. Passarem el Puig Martí, i a la colladeta anirem direcció Fondo del Bruc buscant un esperó calcari, sota d’aquest trobem les balmes.
Són visibles des de lluny. L’aproximació ens pot portar quasi una hora de caminada.

Fondo del Bruc des dels Covarrons

Història

Covarrons sense cap referència espeleològica anterior. Van ser localitzats i topografiats el 2010 per membres del G.E. Badalona.

Descripció

Ens trobem una balma allargassada i en fort pendent, refugi de diferents animalons, i amb bons exemplars de margallons.

Gran margalló a la boca de la cavitat

Amb una amplada de 14 metres, un fons màxim de 5 metres i una alçada mitjana d’uns 3 metres ens trobem amb aquesta balma, amb un pendent que ens dóna un desnivell de 7 metres.

Cau esquerra dels Covarrons

Fotografies: Cova del Carxol, Josep Cuenca. Covarrons, Enric Porcel

Participants, Enric Porcel, Ana Ruiz, Emilia Doña, Josep Cuenca

Text, Enric Porcel i Caro

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)