COVA DE LES XINTES (Riba-roja d’Ebre. Ribera d’Ebre)

Ressenya i topografia d’una balma que es va utilitzar d’habitació i per tasques agricoles.

Cova de les Xintes

Municipi:  Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre)

Coordenades:   X = 287706     Y = 4567136    Z = 175

Amplada:  43 m

Fondària:  8 m

Localització:

 A uns 3 km al SW de Riba-roja d’Ebre. Partint d’aquesta població, prendrem la carretera direcció a la Pobla de Massaluca. Quan portem cosa de 2 km, la carretera passa per sota de la via del tren per un estret túnel. Just abans d’entrar-hi, surt a mà esquerra una pista en bon estat que al poc es bifurca, prendrem el trencall de l’esquerra, ascendent. La pista va guanyant alçada i quan portem cosa de 2 km l’haurem d’abandonar per agafar un corriol descendent no gaire marcat que surt per l’esquerra i que en cosa de 5 minuts ens situa a la part inferior d’un camp d’oliveres. La cavitat es troba a la part alta del camp, sota un estrat rocallós.

Història:

La cavitat figura al mapa de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, com també en mapes excursionistes (Mapa “Camins ramaders de la Fatarella” de l’Editorial Piolet), que la situen al lloc correcte.

Tot i que al país l’anomenen cova, en realitat és tracta d’una balma que ha estat aprofitada per a usos agrícoles per tal de treballar els camps d’oliveres propers. A tal fi, hi ha una construcció de pedra ben conservada i encara podem observar estris del camp i d’altres objectes per a viure-hi, com una taula, cadires, matalassos, etc. Fins i tot hi ha una cisterna ben conservada. A jutjar pels objectes que hi trobem (envasos, llaunes,…), deduïm que va ser aprofitada fins a la dècada de 1960.

Malgrat tot, la cavitat no figura a cap catàleg espeleològic.

Descripció:

Balma de 43 m d’amplada per 8 de fondària orientada a llevant, encara que la vegetació fa que l’entrada gairebé no resulti visible al paisatge.

Gairebé al mig de la balma hi ha una construcció molt ben conservada formada per tres parets de pedra, essent la roca del fons de la balma la quarta paret. Es tracta d’una única habitació de forma gairebé quadrada, de 5,7 m de costat de promig. Sense finestres. Al seu interior hi ha un espai destinat a un animal (probablement un ruc o ase per a les tasques agrícoles) i un altre espai elevat sobre el terra on trobem un jaç i un pessebre. Curiosament, també hi trobem un frigorífic.

En trobar-se al mig, la construcció divideix la balma en dos parts. A la part sud, la més còmoda, hi trobem una petita taula i unes cadires. A la part nord trobem restes de cadires antigues, somiers i un matalàs. També trobem aquí una cisterna rodona feta de pedra i un parell de piques al seu costat, una en pedra tallada i una altra feta de formigó.

Dades:

Ferran Cardona

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB)