COVA DE LA ROCA DE LA CORONA (Pont de Suert. Alta Ribagorça)

Catalogació espeleològica d’una cova a l’Alta Ribagorça.

COVA DE LA ROCA DE LA CORONA

Situació:

Lloc: Roca de la Corona. Irgo.

T.m.: Pont de Suert (Alta Ribagorça).

Coordenades: 0317063/4700429 UTM 31N ETRS 89. Altitud: 1590 m.

Mesures: Recorregut: 6 m. Desnivell: +1,50 m.

Accés

Podem accedir per la carretera de Pont de Suert a Gotarta, i després a l’ermita de Sant Salvador. També podem arribar des de la L-500, passat Coll, agafant la carretera que porta a Irgo.

Ubicats a l’ermita de Sant Salvador, si disposem de 4×4, continuaríem per una pista de terra no gaire en bon estat, que es dirigeix a la serra de Corona. A 1,600 km un desviament a la dreta, i 400 metres més ens acosta molt a la cova.

Si no disposem d’un tot-terreny, caminaríem per la mateixa pista, des de l’ermita uns 600 metres, per a després pujar en diagonal entre el bosc, cap el collet que es veu a la roca de la Corona, aquesta opció serien uns 40 minuts de caminada.

Des d’aquesta collada, a la nostra esquerra ja veuríem els rocs sota els quals trobaríem la cova. Es troba dissimulada entre la vegetació.

La cova està a prop del Forat de la Corona, segons: COLL, Pep. (1996). “Viatge al Pirineu fantástic”. pp. 47. Ed. Columna. L’Hospitalet de Llobregat. Anomenat Forat d’Irgo a la catalogació actual,

Història

Catalogada pel GEB en una de les visites al Forat de la Corona, interessant avenc explorat per la SIRE-UEC d’Horta el 1985: FRESNEDA, Xavier. (1987) “Contribució al coneixement espeleològic de l’Alta Ribagorça. Revista Excursionisme (143): 86-91. UEC.

Descripció

Petita cavitat formada sota blocs, ubicada en una zona molt clàstica, prop del contacte entre calcàries i conglomerats.

L’entrada és d’1,90×1,70 m., el sostre és baix, variant entre els 1,50 i els 0,50 m.

Al sostre es veuen un parell d’obertures a l’exterior, producte de les fissures entre els blocs encastats. Després de 6 metres trobem una sortideta molt estreta cap a l’exterior.

Dades

Enric Porcel

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)