BAUMA DE LA MIRANDA (Les Masies de Voltregà. Osona)

BAUMA DE LA MIRANDA

Les Masies de Voltregà (Osona)

Heus ací una petita bauma força coneguda a la contrada, lloc tranquil per gaudir de les vistes del Voltreganés. Aconsellable la seua visita dins de la passejada que des de l’emblemàtic mas Serratosa porta a l’ermita de Sant Martí Xic i el castell de Voltregà.

Situació

Lloc: Turó de la Miranda.

T.m.: Les Masies de Voltregà (Glevinyol de Ter).

Comarca: Osona.

Coordenades: ETRS89 31N 0434704/4652143

Altitud: 855 metres.

Accés

Des de Sant Hipòlit de Voltregà, anirem per la BV-4608, i als volts del kilòmetre 15, passat el mas de Puiggròs, girarem a l’esquerra direcció al mas Serratosa. Ací podem aparcar el vehicle i seguir el sender senyalitzat que porta a l’ermita de Sant Martí Xic.

Caminant, caminat, arribarem a l’interessant mas Serratosa, passat aquest trobarem un dipòsit d’aigua. A aquest punt encetarem la pujada cap al grau de Serratosa, creuarem una pista forestal, que més tard tornarem a trobar.

Arribats a aquesta pista, veurem que a la banda esquerra puja un petit corriol (hi ha un senyal de refugi), el camí es troba ben condicionat amb baranes i bancs.

Alguns minuts més tard, i abans d’arribar a una petita cabana de fusta, trobarem a la dreta la bauma de la Miranda. El recorregut aproximat és d’uns 30 minuts.

Història

Es tracta d’una bauma ubicada al vessant SE del turó de la Miranda, topònim del que rep el nom. Aixopluc conegut des de temps immemorials, molt utilitzada per la gent de la contrada, doncs forma part d’un dels itineraris que menen a l’emblemàtica ermita de Sant Martí Xic i al castell de Voltregà.

Aquesta és la primera cavitat catalogada al municipi de Les Masies de Voltregà.

Descripció

Ens trobem una bauma excavada en gresos, d’uns 4 metres de fons, una amplada de 9 metres i una alçada màxima de 2,50 metres.

La cavitat està condicionada amb una barana de fusta i un banc per a seure i gaudir del paisatge. També hi ha un petit safareig que fa la funció d’abeurador d’ocells i fauna local.

Un pal amb una plaqueta ens informa de la data i dels autors de tan bona feina: 2015. Cirera-Rabionet.

Dades

Enric Porcel, Gisela Porcel

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)