BARBOT NEGRE (Sant Quirze Safaja. Moianès)

Adjuntem la ressenya i topografia d’aquest interessant fenomen que ha format la pedra tosca i la calcària.

Situació

Terme municipal, Sant Quirze Safaja (Moianès)

Coordenades UTM (ETRS89), 434679, 4617564, 540 m d’alçada

Des de Riells del Fai per la carretera BV-1843 agafarem la primera desviació a la dreta, és el carrer Vallderrós, continuarem fins trobar un cartell indicador que ens dirigeix cap a la font Fresca.

Pujarem paral•lels al torrent del Puigfred, passarem per darrera del dipòsit d’aigua, hi seguirem el camí fins arribar a la font Fresca,

creuarem el llit del torrent, ens trobem a la zona de Vallderrós, continuarem amb forta pujada fins que trobarem una desviació a l’esquerra que ens conduirà al barbot Negre.

Descripció

El lloc és molt peculiar, pel seus colors. És una meravella amb els seus capellons en forma d’onades. Destaquen les formacions de pedra tosca esculpides per l’aigua. Mirador excepcional de la vall.

La formació presenta una base abalmada d’uns 25 m d’amplada en la que transversalment se han format dues principals cavitats, l’A-B de 10 m de llargada i la B-C de 12 m. Els constats degotalls exteriors i interiors van creant, transformant i modelant aquesta extraordinaria formació de pedra toba.

En aquesta acinglerada zona hem gaudit de la presència de l’ocell, pela-roques

El pela-roques (Tichodroma muraria), anomenat també gabeador i al País Valencià totestiu, és l’únic habitant característic i gairebé exclusiu de les parets, tallats i espadats de les muntanyes pirinenques (en el sentit d’espècie rupícola amb residència i explotació tròfica de l’hàbitat).

Participants

Carmen Bañolas, Ferran Cardona, Francesc X Samarra, Josep Cuenca

ESPELEO CLUB DE GRÀCIA (ECG) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)