BALMA DEL SALT DEL POU (Vidrà. Osona)

Ressenya i topografia d’una balma al torrent d’en Bià (Vidrà).

Balma del Salt del Pou

Municipi:  Vidrà (Osona)

Coordenades:

              X=0444294    Y=4666584    Z=1165

Situació

Al bell mig det torrent d’en Bià, a ponent de la masia de Fontcoberta, no gaire lluny de Ciuret.

Partint de Vidrà, prendrem la pista asfaltada que ens porta al llogaret de Ciuret i d’aquí continuarem fins arribar a la masia de Fontcoberta. Ja a peu, de la masia prendrem el camí que va a buscar el torrent d’en Bià i just abans d’arribar agafarem el camí que ressegueix el torrent aigües avall per la seva riba esquerra. En un moment donat passarem per sota d’uns fils elèctrics, lloc on deixarem a la dreta un corriol que en cosa de 200 m ens portaria al salt de Fontcoberta (coordenades 444516-4666695-1195).

Continuant pel nostre camí, sortirem del bosc i creuarem un prat. Poc més enllà caldrà abandonar el camí per la dreta, i anar bosc a través fins arribar al punt on es troba el salt del Pou.

Descripció

El salt del Pou és un petit saltant d’aigua del torrent d’en Bià, generalment sec llevat de períodes de pluja en els que pot baixar molt crescut.

El salt s’ha originat en superar el torrent un estrat de roca dura, de manera que en el seu retrocés per erosió ha generat una mena de circ amb parets verticals a banda i banda. Com a resultat del retrocés, trobem un gran caos de blocs de bona mida entre les parets.

Però, a més a més, ha excavat una balma a tot el llarg de la paret situada a la banda dreta.  La balma te una amplada de 21 m per una fondària de 4 m.

Tot l’indret fa de mal transitar, tant pel caos de blocs com pels troncs i brancatge arrossegats per les riades.

Al circ també trobem algunes diàclasis que formen esquerdes que es poden seguir uns pocs metres.

Dades: 

Ferran Cardona –  Josep Cuenca – Xavier Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)