BALMA DE LA RIERA DE LES GORGUES (L’Esquirol. Osona)

Balma situada a la riera de les Gorgues a prop de l’espectacular salt de la Barra de Ferro

Balma de la Riera de les Gorgues

Municipi:  L’Esquirol  (Osona)

Coordenades:   X = 446488     Y = 4651786    Z = 485

Amplada:  69 m

Fondària:  9 m

Localització:

A la mateixa llera de la riera de les Gorgues, uns 60 m aigües amunt del salt de la Barra de Ferro. Aquesta riera forma un engorjat  força feréstec i profund.

Per arribar-hi, de l’Esquirol prendrem la carretera direcció a Tavertet. Al voltant del quilòmetre 4,5, surt a mà dreta una pista asfaltada que ens portarà fins a Sant Bartomeu Sesgorgues.

Podem començar a caminar aquí, pel bonic camí de l’escaleta, que ens conduirà a la casa de Sentfores, lloc on s’inicia el corriol que davalla fort fins a la riera tot fent algunes marrades.

Arribats a la llera de la riera, la seguirem aigües avall pel vessant esquerre i en menys de 200 m arribarem a la balma. Una mica més avall d’ella hi ha el bonic salt de la Barra de Ferro, on l’aigua es despenja gairebé 80 m provinent d’una riera afluent de la de les Gorgues.

Podem escurçar la caminada anant en cotxe fins a la casa de Sentfores, per una pista en no gaire bon estat.

Història:

La referència escrita més antiga d’aquesta balma l’hem trobat al llibre “Les Gorgues”, any 1961, del que és autor Ramon Vinyeta.

A la pàgina 79, en la descripció de l’itinerari excursionista que remunta la riera, després d’haver descrit el salt de la Barra de Ferro, continua:

“Superat l’encantament motivat per la contemplació de tan ferreny espectacle, es reprèn el camí després de travessar el codolar que cobreix el llit del riu al peu de la Barra de Ferro.

A la dreta, fent pocs metres de marrada, és digne de visitar-se una de les baumes més originals de tot el recorregut. L’aigua, soscavant els balços de penya on s’amaga el seu curs, ha creat un lloc de frescor inalterable molt a propòsit, a l’estiu, per a romandre-hi una estona tot refent-se del cansament experimentat.”

És d’observar que l’autor no dóna nom a la balma. Molt probablement no en tenia cap.

Descripció:

Per ampliar les imatges cliqueu a sobre

Balma allargassada excavada per la riera de les Gorgues, l’aigua de la qual circula pel seu interior. A la meitat oriental de la balma el terra està format per roca llisa, per on llisca l’aigua. A la meitat occidental l’aigua s’embassa fent un gran toll amb una fondària de l’ordre de metre i mig.

 

Fora de la superfície aixoplugada, hi ha una gran acumulació de blocs, tant els que han estat despresos del cingle com els que han estat portats per la riera en les fortes avingudes.

L’amplada de la balma és de 69 m i la fondària de 9 m. L’alçada arriba als 6 m, però bona part es manté per sota dels 3 m. L’estratificació de la roca, amb un suau cabussament, és perfectament visible a les parets.

La balma es troba en un indret humit i ombrívol, creat tant per l’aigua de la riera com pels blocs plens de molsa, per les heures que pengen i per la seva situació enclotada al fons d’una gorja amb força vegetació.

Dades:

Ferran Cardona –Josep Cuenca

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)