AVENC D’EN MUSTAFÀ (Parc del Garraf)

Ressenya, topografia i actualització de dades de l’avenc Mustafà al Parc del Garraf.

AVENC D’EN MUSTAFÀ

Situació

T.m.: Gavà (Baix Llobregat).
Lloc: Pla de les Basses.
Coordenades: UTM ETRS89 31N 0410556/4571565
Altitud: 427 m.

Espeleometria:
Recorregut: 14 m.
Desnivell :-9,60.

Accés

Des de l’aparcament del Pla del Querol ens dirigirem cap al Pla de Campgràs, per a més tard continuar per la carretera perimetral de la cua de l’abocador de Begues. Aquesta carretera va per la dreta, i a l’alçada d’una torre d’A.T. i un barroer mur de ciment de l’abocador girarem a la dreta per un corriol que va per sobre de la canal Negre, al seu vessant esquerre. Som al Pla de les Basses, continuarem direcció a la canal Negre i en un coster trobarem aquest avenc.

Fa un bon dia, avui he quedat amb el meu amic Carles per anar al mític massís de Garraf per continuar les tasques de confecció del Catàleg de Catalunya.

Ja pujant, pels costers de la urbanització Rat-Penat al mas de la Pleta, gaudeixo de la contemplació d’un bonic crepuscle, la romàntica heure bleue, preciós amb la mar de fons.


No em cansaré mai d’aquest paisatge, malgrat la seva cruel mutilació constant de pedreres, urbanitzacions i abocador d’escombreries.

Així doncs, amb les retines impregnades d’aquest benestar visual, arribo a l’aparcament del Pla de Querol, on, amb una puntualitat britànica coincidim tant el Carles com jo.

Només sortir de l’automòbil, i malgrat que ja llueix el sol, una ràfega de vent gelat ens imposa una equipació de tipus hivernal.
Ens preparem el material i els petates, i ens enfundem les granotes.
Sense un respir, comencem a caminar amb una entretinguda conversa d’aquestes que volen arreglar el món, el canvi climàtic i la llibertat del poble català, tot plegat.

Anem cap el Pla de Campgràs el ritme es bo i arribem a la cua de l’abocador , a la quasi desapareguda per milers de tones de brossa, vall de Joan.

Aquí agafem el camí que trascorreix per la seva dreta. Arribats a un punt on n’hi ha uns pegots de ciment i una torreta d’Alta Tensió agafarem corriols desdibuixats en direcció al Fondo de la Canal Negra. Anirem per la zona del Pla de les Basses i a la capçalera d’aquest Fondo trobarem l’avenc d’en Mustafa.

Aquest curiós avenc es poc visitat, segurament pel seu minso desnivell, raó per la qual en Carles ha de fer l’equipament posant varis tacs spit.


La boca la trobem protegida amb una teranyina orbicular, amb un gran exemplar de femella de l’aranya tigre (Argiope bruennichi), que vam retirar curosament.


També, i com a curiositat botànica, a les roques de la boca vaig trobar un matoll de te roquer (Jasonia gluninosa) , aquest te de roca creix a les roques calcàries dels Països Catalans, Aragó i Andalusia Oriental.

L’exploració i topografia de la cavitat es va fer amb bon ritme acabant l’activitat aviat i tornant als automòbils en una fàcil passejada d’uns 40 minuts.

Història

Cavitat explorada pel GIE-CE de Gracia, el 8/07/1962, amb una excel•lent topografia aixecada per F. Sas i A. Collado.

Descripció

Una boca de 0,60×0,75 m. ens porta a una rampa de 2 metres de recorregut excavada en un tub de pressió de 0,90×0,60 m. Aquesta rampa arriba a la capçalera d’un P-7,30 m. Es tracta d’un pou rodó i també irregular, amb un diàmetre mitjà d’1 m.


Davallat aquest pou, la cavitat fineix en una rampa de pedres a la màxima cota de -9,60 m. A +1,70 m. de la base del pou trobem una finestra que 1,50×1,60 m. aquí hi ha una petita cambra amb formacions i un pouet no accessible de -2 m.

Participants, Enric Porcel i Carles Miranda

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)